Поява на синини по тялото – кога това е тревожен сигнал

Синините са познати като следствие от удари. Те постепенно посиняват, после следите стават жълтеникави и до 2 седмици изчезват. Но насинените места може да са свързани със здравословни проблеми. Ако по тялото ви се появяват синини, които се задържат повече от нормалното, трябва да си направите клинико лабораторни изследвания. В някои случаи се получават и отоци, кръвотечение от носа и кървене на венците. Тогава определено се касае за заболяване, което изисква диагностика и лечение.

изследване при поява на синини по тялото

Причини за поява на синини

Освен типичната причина – след удар, ще разгледаме и другите причини за синини, свързани със здравословни проблеми.

  • Вдигане на много тежки предмети

Ако сте правили размествания на мебели или други тежки предмети, например при преместване в друго жилище, също могат да се появят синини. Това се дължи на слабите кръвоносни съдове, които се пукат. Избягвайте да вдигате тежести.

  • Синини у бременни и жени в менопауза

Тези периоди в живота на жената са свързани с намалено количество на естрогена. Трябва да си направите хормонални изследвания, за да се установи дали причината е тази или са необходими допълнителни изследвания.

  • Синини у възрастни хора

Напредналата възраст се характеризира с отслабване на целия организъм. Намалява здравината на кръвоносните съдове. Все пак потърсете лекар, за да установи точната причина.

  • Синини у хора с разширени вени

Разширените вени, или варикоза, са заболяване, при което също намалява здравината на кръвоносните съдове. Добре е да потърсите лекар, за да се установи дали това е причината, а може да се получат и усложнения.

  • Синини у диабетици

Ако не сте с диагностициран диабет, а лесно получавате синини, направете си изследвания в медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ. Ако ви мъчи честа жажда и сте отслабнали рязко, това също са признаци на диабет. А синините са сред първите сигнали за това заболяване.

  • Заболявания като левкемия са свързани с чести синини

Упоритите синини, които получавате, може да се дължат на заболявания като левкемия. Потърсете лекар за насочване за кръвни изследвания.

  • Приемът на определени лекарства разрежда кръвта

При приемане на определени лекарства може да се получат синини поради това, че тези лекарства разреждат кръвта и вследствие на това се образуват насинени петна. Сред лекарствата с такова действие ще посочим на първо място аспирина, като масово използван. Аналгетиците – или болкоуспокояващите, както и антидепресантите, са сред предпоставките за синини. Още един вид лекарства, които могат да причинят синини, са тези за астматици.

снимка: https://www.today.com

Недостигът на витамини в организма също може да е свързан със синини

Недостатъчното количество витамини в организма се отразява на първо място на вида на кожата. Ако освен синини имате и суха, напукана и на люспи кожа, вероятно трябва да се изследвате за витамини в лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково. Сред основните витамини, за които трябва да се изследвате, са В12, К, С, Р.

Ще отбележим, че недостигът на витамин С води до намаляване на здравината на съдовете. За сухотата и люспенето виновник може да е витамин Р, който помага за произвеждане на колаген – веществото, което придава еластичност на кожата.

липса на витамини снимка: https://www.gourmandize.com

Изследванията при поява на дълго задържащи се синини са важни за навременни мерки за здравето. Не ги отлагайте, потърсете ни.

Share Button