По-бърз метаболизъм с консумиране на подходящи храни и напитки

Ускоряването на метаболизма е по-скоро задача за дамите, защото по принцип мъжете имат по-бърз такъв. С по-бързото изгаряне на калориите се постига и отслабване. А за ускоряването на метаболитните процеси можете да си помогнете, като хапвате определени храни, стимулиращи тези процеси.

Много е важно и да не водите заседнал живот, да се движите повече. Изгарянето на калории е по-успешно при стегнати мускули. Затова си помогнете с движения, поне ходене пеша всеки ден, а по възможност и с комплекс от упражнения, изпълняван достатъчно често.

 

храни за бърз метаболизъм

 

Колко често да се храните

Препоръчително е да ядете често и по малко. Гладуването с прием на храна един или два пъти дневно изтощава организма. Ако спазвате диета с прием на храна един-два пъти на ден, след прекратяването й бързо ще се върнат килограмите, които сте успели да стопите.

За да не претоварвате организма, хапвайте по-леки и здравословни храни 5 или 6 пъти дневно. Така няма да се изостри чувството на глад, а и няма да претоварите организма с калории.

Специалистите препоръчват между последното и първото хранене да оставите пауза поне 12 часа без прием на храна. Тази почивка е важна за организма!

Колко често да се храните

 

Консумирайте пълнозърнести храни

Пълнозърнестите продукти съдържат повече фибри. Организмът използва повече калории за преработването им, а така се ускорява и метаболизмът. Още едно предимство на тези продукти е съдържанието на естествени витамини и микроелементи в тях.

Много полезна пълнозърнеста закуска са овесените ядки или прием на допълнителни добавки с фибри за балнасирано хранене и добро храносмилане.

 

храни богати на фибри

 

Вода за по-бърз метаболизъм

Във всички диети се подчертава да се пие достатъчно вода. Хидратирането на организма допринася за по-бърз метаболизъм. Особено важно е да пиете вода в летните горещини, защото тогава тялото се дехидратира и метаболизмът се забавя.

За поддържане на добро ниво на хидратация е достатъчно да се пие около литър и половина вода на ден, или 8-9 чаши.

Пийте по чаша вода на гладно половин час преди хранене. Така ще намалите апетита си и няма да приемете прекалено голямо количество храна.

 

Вода за по-бърз метаболизъм

 

Целина, спанак и зеле

Целината е богата на витамин С и на микроелементи като калий и калций, а е нискокалоричен продукт.

Спанакът съдържа манган, който помага за осъществяването на метаболизма в организма. Но за да се възползвате от предимствата на този листен зеленчук, трябва да го консумирате в сурово състояние.

Ще добавим и зелето към зеленчуците, способстващи за по-бърз метаболизъм. То съдържа много целулоза, затова консумирането му е препоръчително. Още по-полезно е киселото зеле, ферментирал продукт, който още повече способства за изгаряне на калории.

 

Целина, спанак и зеле за метаболизъм

 

Лютите храни и подправки са важна съставка от диетата за ускоряване на метаболизма

Това е добра новина за любителите на люто. Лютите чушки и кайенският пипер вероятно ежедневно присъстват на трапезата им.

Тези, които не обичат люто, трябва да променят мнението си, за да използват още един начин за ускорено изгаряне на калории.

От друга страна, трябва да внимавате с тяхната консумация, тъй като са вредни за лигавицата на стомаха и бъбреците.

 

Лютите храни и подправки за ускоряване на метаболизма

 

Студена храна и напитки

Още един важен принцип е да пиете студена вода, да ядете студени храни. Последствието от приема на храни и напитки с ниска температура е изгарянето от организма на калории за стоплянето им.

Ще ви впечатли фактът, че ако пиете студена вода всеки ден за период от една година, ще отслабнете с около 3 килограма, без да спазвате никаква диета.

 

Пиeнето на билков чай

Чаят от определени билки  – сладък корен, пчелник, риган, мента,коприва, мечо грозде, жълт кантарион, маточина, цикория, мащерка, кориандър, корени от глухарче и др. – способства за ускоряване на метаболизма. Трябва да се пие три пъти на ден половин час преди хранене по 250-300 мл.. Любителите на тази ароматна напитка ще бъдат доволни, че съчетават приятното с полезното.

Зеленият чай често се споменава като здравословна напитка, благоприятно действаща върху организма. Той съдържа антиоксиданти, а има и способността да ускорява изгарянето на калории.

С повече движение и упражнения подходящи за отслабване, с консумиране на повече продукти, ускоряващи метаболизма, ще постигнете и отслабване, и по-добро здраве.

Share Button