По какво да познаем, че имаме недостиг на витамин Д

Значението на витамин Д за здравето на човека e голямо, тъй като участва във важни процеси за човешкия организъм. Този витамин поддържа оптималните нива на калций и фосфор в кръвта. Регулира нормалния клетъчен растеж и функции. Стимулира функционирането на имунната система, възпрепятствайки развитието на възпалителни процеси.

недостиг на витамин Д Снимка: https://betterhealthwhileaging.net

Освен това витамин Д е важен за поддържането на здрави кости и зъби, както и за сърдечно-съдовата система.

Среща се много рядко в природата. Излагането на слънце – около половин час дневно – е единственият начин, по който организмът си набавя достатъчно количество от него.

Кои симптоми подсказват, че не ви достига витамин Д

Тук ще разгледаме признаците за недостиг, които трябва да ви подскажат, че е време за изследвания в Медико-диагностична лаборатория ДЕЛПЕМ.

Недостигът на витамин Д може да се установи още при бебетата. При тях симптомите са неспокойно поведение, изпотяване, както и омекване на задната част на главичката.

Подобни симптоми при недостатъчно количество от „слънчевия витамин“, както се нарича витамин Д, се наблюдават изпотяване, особено в областта на челото и цялата глава, неспокойствие и депресия.

Друг показателен симптом за провеждане на лабораторни изследвания на кръв за установяване на нивото на витамин Д е честата умора, дори при основни, елементарни движения в ежедневието. Недостатъчното количество от този витамин влияе неблагоприятно на мускулите, сред които е и сърцето.

Недостатъчното количество витамин Д, който е отговорен за здравето на костната система, води до болки в костите. Като следствие от това може да се стигне до остеомалация – заболяване на костите поради недобра минерализация.

Остеопорозата – още един бич за съвременните хора, също се развива вследствие от недостатъчно ниво на витамин Д. Разбира се, за развитието на остеопорозата има и други фактори, затова е най-добре да се извършат допълнителни изследвания в клинична лаборатория ДЕЛПЕМ.

Изследване за остеопороза Снимка: https://blog.gomedii.com

Ако често изпитвате болки не само в костите, но и в мускулите, крайниците ви често изтръпват, тези признаци също подсказват, че трябва да проверите нивото на витамин Д в организма си.

Не на последно място, наднорменото тегло също може да бъде следствие от намалено количество на този витамин в организма.

Един от основните фактори за недостатъчно витамин Д е почти никакво излагане на слънце

Ако работата ви е в офис или друго помещение, рядко излизате навън, почти не се излагате на слънчевите лъчи, това е рисков фактор за недостатъчно витамин Д в организма ви. Това е проблем при почти всички съвременни професии.

недостиг на витамин Д Снимка: https://www.zmescience.com

По време на слънчеви бани кожата не трябва да е намазана със слънцезащитен крем

Така популярните слънцезащитни кремове всъщност пречат на синтезирането на витамин Д. Ако искате организмът ви да си попълни запаса от този витамин, по време на слънчеви бани не трябва да ползвате такива кремове.

Кои храни съдържат витамин Д

Въпреки че храните, съдържащи витамин Д, набавят много малки количества от него в сравнение със слънчевите лъчи, при установяване на дефицит при кръвни изследвания можете да включите в менюто си яйца, телешки черен дроб, масло и някои други храни. Преди това се посъветвайте с лекаря си.

изследване на витамин Д Снимка: https://www.nutraingredients.com

Кои заболявания водят до нарушаване на нивото на витамин Д

При някои заболявания – чернодробни, бъбречно, стомашно-чревни, се стига до нарушения в синтеза на витамина или недоброто му усвояване.

Още две заболявания, много разпространени в днешно време – диабетът и пародонтозата, създават рискове от намаляване на нивото на витамин Д в тялото.

Share Button