Правилно хранене за здрава и красива кожа

Красивата кожа е стремеж на всеки, тъй като е не само гаранция за добър вид, но и индикатор за добро здраве. При непълноценно хранене и строги диети се изтощава и кожата и това си личи.

При кожни проблеми пациентите се насочват към специалист, който назначава клинико лабораторни изследвания, включително на витамини, тъй като здравата кожа се поддържа от достатъчно ниво на основни витамини в организма.

 

Правилно хранене за здрава и красива кожа

 

Полезни мазнини за гладка и здрава кожа

В храната ви трябва да присъстват полезни мазнини. Хранете се с продукти, богати на Омега-3 и Омега-6 мазнини. Те са важни за запазването на клетките на кожния епидермис.

За да си набавите достатъчно от тези мазнини, консумирайте орехи, мазна риба, ленено семе.

 

Полезни мазнини за гладка и здрава кожа

 

Достатъчно ниво на хемоглобина

Здравата кожа се поддържа и от достатъчно ниво на хемоглобин. Той обогатява клетките с кислород и така допринася за здрав вид и на кожата.

 

Важни витамини и микроелементи

Витамини А, С, Е, Н, както и витамините от групата В са важни за поддържане на здрава кожа.

Витамин А участва при синтезирането на колагена и увеличава стегнатостта на кожата. Такава е функцията и на витамин С, един от основните антиоксиданти, благоприятни за целия организъм.

Витамин Е помага за преодоляване на сухотата на кожата и на образуването на бръчки.

Витамин Н допринася за здравословния блясък на кожата.

За кожата са важни и нивата на калций и цинк в организма. Калцият участва в синтезирането на структурните елементи на кожата, а цинкът регулира функционирането на мастните жлези и има и противовъзпалителни свойства.

 

Полезни мазнини за гладка и здрава кожа

Правилното хранене е много важно за здрава кожа

За да имате сияйна и гладка кожа, трябва да се храните правилно. В диетата ви трябва да се включват храни, богати на основните витамини и елементи, които се грижат за кожата. При кожни проблеми лекарят ви може да ви предпише прием на добавки след изследвания на тези основни показатели в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково.

За поддържане на колагена чрез набавяне на витамин С увеличете консумацията на сладък червен пипер и киви, цитрусови плодове, пийте шипков чай.

Недостигът дори на един от важните за кожата витамини може да се отрази на вида й. Ако въпреки приема на достатъчно продукти, богати на основни за кожата вещества, видът й не е добър, това може да се дължи на генетични фактори, които пречат на усвояването на полезните вещества. Затова лекарят може да ви назначи допълнителни лабораторни изследвания на кръв.

 

Хидратиране – основно за здравето на организма и на кожата!

Много се коментира значението на водата за здравето. Достатъчното хидратиране, пиене на поне литър и половина вода дневно, поддържа не само общото здраве, но и здравия и привлекателен вид на кожата.

 

Хидратиране – основно за здравето на организма и на кожата

 

Какви храни трябва да избягвате, за да имате добър вид

На първо място, това са сладките храни, които създават добра среда за вредни микроорганизми и са вредни за здравето изобщо.

Солените храни са друга група продукти, които вредят на здравето и на кожата. Консумирането на храна с много сол води до задържане на вода, а това на свой ред причинява отоци, които разтягат и влошават вида на кожата.

Не се изкушавайте от така наречените фастфуд храни. Те са пълни с трансмазнини, които благоприятстват целулита и напълняването. А редовните подобрители в тези храни, като натриев глутамат, водят до задържане на вода.

Ще добавим към този списък и алкохола, който причинява обезводняване и унищожава витамините.

При неправилно хранене чести оплаквания са от суха кожа, бръчки, пигментни петна, торбички под очите. Не си струва да си причинявате това. Спазвайте правилен режим на хранене. Така ще се грижите за целия организъм и за сияйността на кожата ви.

Share Button