Преддиабет: какво е това – и как да разберете дали сте в риск

Случаите на диабет тип 2 се увеличават непрекъснато. Последните изследвания сочат, че един на всеки 10 души с високо ниво на кръвна захар ще развие този тип диабет.

Особено внимание се обръща на хората в преддиабетно състояние, тъй като при тях вероятността от развитие на диабет тип 2 е средно 15 пъти по-висока.

 

Какво е преддиабет

 

Какво е преддиабет

Това  състояние засяга милиони хора. Лошото е, че няма обезпокояващи симптоми. Хората с преддиабет се чувстват добре, но нивото на кръвната захар у тях е високо, почти до границата, след която се преминава в диабет тип 2.

 

Преддиабет

 

Усложнения поради диабет тип 2

Диабетът тип 2 вече не е характерен за средната и пенсионна възраст. Много млади хора, дори на възраст под 40 години, развиват това заболяване. А у младите пациенти рисковете от неблагоприятни последствия за здравето са по-високи. Пред тях е цял живот, през който трябва да се поддържат с лекарства и редовно да следят състоянието си чрез клинико лабораторни изследвания и поддържащо лечение в болнични условия. Но дори и с редовно лечение няма гаранции, че няма да се развие слепота, бъбречна недостатъчност, дори да се стигне до ранна смърт.

У диабетиците раните не могат за зарастват, което ги излага на хронични инфекции, често се налагат ампутации.

Диабетиците са изложени и на много по-голям риск от сърдечни удари и деменция.

 

Усложнения поради диабет тип 2

 

Преддиабетът също е свързан с много рискове за здравето

Когато в организма нивото на кръвната захар се поддържа неконтролирано високо за продължителен период, рисковете от това са много – слепота, бъбречна недостатъчност и други. У пациенти с преддиабет се увеличава и рискът от сърдечен удар.

Освен високото ниво на кръвна захар според някои изследвания причина за тези рискове са и излишните мазнини.

Затова установяването на преддиабет на ранен етап е важно. Така могат да се предотвратят сериозни увреждания.

Състоянието може да се коригира както с прием на лекарства по преценка на лекаря въз основа на лабораторни изследвания на кръв, така и с промяна на начина на живот.

 

рискове за здравето от преддиабет

 

Наднормено тегло

Ако сте с наднормено тегло, особено ако индексът ви на телесна маса (BMI) е над 30. рискът от диабет се увеличава. Това е добре известно. Но новите изследвания показват, че е важно не толкова колко излишни мазнини имате; по-голямо значение има фактът къде в тялото са натрупани те, както ще обсъдим по-долу.

У някои хора има генетично предразположение за по-бързо отлагане на мазнини в черния дроб и други органи. Това са така наречените ектопични мазнини. За намаляването им помага както подходяща диета, така и физическа активност. Изминаването на 10 000 стъпки дневно гарантира изгаряне на около 400 калории.

Установено е, че хората с преддиабет са с тегло около 3 до 10 кг повече отколкото тези с добро ниво на кръвна захар. Но обикновено на пациентите с преддиабет им е достатъчно да напълнеят само с 1-2 кг, за да преминат в диабет тип 2.

Необходими са само малки промени в начина на хранене. Започнете да пиете кафето и чая си без захар, изключете сладките барчета и други десерти. Добавете към обяда и вечерята зеленчукова салата.

 

Високо кръвно налягане

Установено е, че пациентите с преддиабет често имат и високо кръвно налягане. При изследвания в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, може да се установи и високо ниво на триглицериди в кръвта – мазнини, наличието на които се свързва със сърдечни заболявания.

Кръвното налягане също може да се нормализира с намаляване на теглото.

 

Диабетът тип 2 не е неизбежен

Преддиабетът трябва да се приема като предупреждение, че трябва да се промени начинът на живот. Без такива промени ще настъпи диабет тип 2.

При преддиабетно състояние инсулинът, който прехвърля захарта от храната в кръвта, не функционира достатъчно добре. Захарта остава в кръвта и нивото й се повишава над нормата, но не достатъчно, за да се развие диабет тип 2. Не се наблюдават тревожни симптоми за това повишено ниво. Как могат пациентите да разберат, че са в риск?

  • Онлайн въпросник за предразположение към диабет тип 2

Първо, можете да потърсите онлайн въпросник за преценка на състоянието си – такива въпросници включват и въпроси за семейното предразположение.

  • Преценете какво е теглото ви и каква е обиколката на талията ви

Най-значимият рисков фактор при преддиабет е наднорменото тегло. Най-опасно е натрупването на мазнини около или в органите, защото така може да се повлияе на реакцията на организма на инсулина. При BMI 30 или по-висок рискът от диабет тип 2 е до 80 пъти по-висок, отколкото у хора с BMI под 22. При стойност на индекса над 25 се смята, че теглото е наднормено.

 

рискови фактори за диабет

 

Натрупването на мазнини около талията е рисково, защото тези излишни мазнини са близо до органи като черния дроб или в самите органи.  Както вече споменахме, тези ектопични мазнини значително влошават функционирането на инсулина. При мъжете обиколката на талията трябва да е под 94 см, а при жените – под 80 см.

Обърнете се към лекаря си за изследвания и насоки, ако смятате, че има вероятност да сте в преддиабетно състояние. Ранното овладяване на това състояние ще предотврати сериозни увреждания и заболявания, каквито неизбежно настъпват с диабет тип 2.

Share Button