Причини за ниския хемоглобин при децата

Ако при клинико-лабораторни изследвания в кръвта на детето ви бъде установен нисък хемоглобин, за това може да има няколко причини. Освен това причина за ниския хемоглобин може да бъде и вегетарианството.

 

Ролята на хемоглобина за организма

Хемоглобинът представлява белтък, съдържащ желязо, който участва в изграждането на еритроцитите. Чрез него както кислородът, така и хранителните вещества достигат до органите и тъканите в човешкото тяло. У децата, чиито организми непрекъснато се развиват, ниското ниво на хемоглобин, познато като анемия, се среща доста често. То крие рискове, затова е важно да знаете възможните причини и как можете да помогнете за повишаване на хемоглобина на детето ви, ако нивото му е под нормалните стойности.

 

нисък хемоглобин причини

 

Понижен хемоглобин у децата на вегетарианци

Ако семейството ви се придържа към вегетарианството, ниският хемоглобин на детето е естествен. Желязото е микроелемент, който е съществено важен за синтезирането на хемоглобина, а то се усвоява най-добре с храни от животински произход.

 

При какви стойности се счита, че е налице анемия

Леката степен на анемия се свързва с ниво на хемоглобина от 90 до 120 г/л. Между 60 и 90 г/л се наблюдава средна степен на анемия, а при стойности под 60 г/л се счита, че е налице тежка анемия.

При децата нивото на хемоглобина се изменя в процеса на растеж. Затова резултатите от изследванията в клинична лаборатория трябва да се разгледат от лекар специалист.

 

изследване на хемоглобин при деца

 

Нека разгледаме основните причини за нисък хемоглобин, разделяйки ги на три групи.

Първа група: съставките, необходими за синтезиране на хемоглобин, са намалели

Към първата група спадат смущенията, които са свързани с намаляването на съставките за синтезиране на хемоглобин. Намаляването на съставките, използвани за синтезиране на хемоглобин – аминокиселини и желязо, се дължи на храната или на недостатъчното усвояване на тези съставки от храносмилателната система. Например при приемане на бедна на желязо храна, при белтъчен глад хемоглобинът се понижава. Смущенията, които предизвикват понижаването на хемоглобина, включват също така хронични заболявания на храносмилателната система.

 

Втора група: самото синтезиране на хемоглобина е намалено

Ако при кръвните изследвания на детето ви в медико-диагностична лаборатория бъде установен понижен хемоглобин, това може да се дължи на намаляване на самото синтезиране на тази съставка. Причините за намаляването могат да бъдат генетични нарушения или нарушения в самото синтезиране на съставките на хемоглобина, въпреки че има достатъчно материал за това синтезиране. Освен генетични нарушения причини за тази група проблеми включват таласемия, анемия, анемия при отравяне с олово.

 

Трета група: повишена загуба на хемоглобин

Към тази група причини можем да отнесем отново генетични нарушения, както и голяма кръвозагуба. Генетичните нарушения, водещи до повишена загуба на хемоглобин, включват наследствена микросфероцитна анемия, наследствена елиптоцитоза (овалоцитоза), наследствена стоматоза, сърповидно-клетъчна анемия, имунни анемии и други.

При повишената загуба на хемоглобин се стига до анемия, което се установява при изследване на кръвта.

 

Диета за повишаване на хемоглобина

При леки степени на анемия диетата е достатъчният и основен метод за лечение. Трябва да осигурите ежедневен прием на продукти, богати на желязо, за да повишим нивото на хемоглобина в кръвта. Сред тях са:

 • черният дроб, месото и рибата
 • бобът, грахът и лещата
 • спанакът, доматите и тиквата
 • плодове като сливи, праскови, кайсии, ягоди, касис, боровинки
 • орехите
 • черният и червеният хайвер

В следващото видео ви предлагаме рецепта за приготвяне на домашен сок, полезен за  повишаване нивото на хемоглобина в кръвта. Нужните продукти са:

 • червено цвекло
 • моркови
 • ябълки
 • лимони
 • мед

Вижте точните пророции:

Share Button