При невъзможност да отслабнете си направете изследвания

В днешно време напълняването често се дължи на консумиране на калорични храни и по-обилно от необходимото хранене. Но освен храната има и заболявания, поради които отслабването се оказва невъзможна мисия, дори да не се храните с големи количества храна. Ще разгледаме основните заболявания, които са свързани с напълняване, както и някои други фактори. Добре е да се обърнете към лекаря си за клинико лабораторни изследвания.

 

изследвания при напълняване

 

Лекарства

На първо място като фактор за напълняване ще посочим приема на определени лекарства. Такива са противозачатъчните, бета блокерите, медикаменти за хормонална терапия. Освен това при лечение на заболявания като ревматоиден артрит, рак на гърдата и някои други медикаментите водят до напълняване. Консултирайте се с лекаря си, ако приемате тези или други медикаменти, защото причината за натрупване на килограми може да е в тях.

 

лекарствата като причина за натрупване на килограми

 

Напредване на възрастта

С течение на времето организмът започва по-бавно да изгаря калориите от храните. При остаряване и хранене в същите количества, както на по-млада възраст, се получава напълняване. Ако изследванията ви в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ, са добри, а вече сте в напреднала възраст, намалете количеството на приеманата храна, не яжте много калорични продукти и се движете повече.

 

забавен метаболизъм при възрастни

 

Депресия

Ако сте под стрес, депресирани сте, напълняването може да е следствие от това. При стресови ситуации организмът произвежда адреналин и голямо количество кортизол, за да може да има достатъчно енергия. Затова се трупат запаси от мазнини и се стига до качване на теглото. Консултацията с лекаря ви ще ви помогне, той ще ви насочи към специалист за лечение. Редовната гимнастика, включваща упражнения за отслабване ще възстановяви спокойствието и ще помогне за подобряването на метаболизма.

 

напълняване при депресия

 

Недостатъчно сън

При недоспиване организмът се защитава, като увеличава теглото. Увеличете часовете на сън, не си лягайте след 10 часа вечерта. Скоро след като започнете да спазвате този режим, ще намалее и апетитът ви и ще отслабнете.

 

колко е необходимия сън за човека

 

Нарушения в стомашната и чревната област

Нередовното ходене до тоалетната може да означава, че организмът ви е дехидратиран. Трябва да си направите и изследвания за чревна флора, защото проблемът, който води до напълняване, може да е свързан с лошото й състояние.

За подобряване на функционирането на стомашно-чревния тракт е добре да се храните с продукти, които съдържат фибри или да приемате готови фибри като хранителна добавка.

 

храни богати на фибри

 

Дефицит на важни витамини и други елементи

Изследването на витамини като D и В12 е важно за установяване дали са в норма, или имате дефицит. Дефицитът на тези витамини, както и на желязо и магнезий, понижава силата на имунната система и организмът компенсира това с желание за консумация на повече сладки храни. Нормализирането на нивата на основните витамини и други елементи ще намали апетита и стремежа за хапване на сладко.

 

Проблеми с жлезите с вътрешна секреция

При напълняване и невъзможност за отслабване се налагат и хормонални изследвания, за да се установи дали няма нарушения свързани с жлезите с вътрешна секреция.

Особено чести са заболяванията на щитовидната жлеза. При намаляване на функцията й се напълнява лесно. Напълняване предизвиква и повишената функция на надбъбречните жлези.

При съмнение за заболяване на жлезите с вътрешна секреция лекарят ви ще ви насочи към ендокринолог за изследвания в Клинична лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, и за лечение.

 

Заболявания на опорно-двигателния апарат

Едно от заболяванията на опорно-двигателния апарат, които предизвикват напълняване, е остеоартритът. При тези заболявания болките водят до по-малко движение и лесно напълняване.

За да се установи каква е причината за лесно напълняване и невъзможност за отслабване, лекарят ви трябва да ви насочи за изследвания и прегледи. Освен това ще провери и кръвното ви налягане, тъй като повишаването му също улеснява напълняването. Трябва да се погрижите за здравето си, за да отстраните причините за лесно качване на тегло.

 

Share Button