Важни кръвни изследвания, които трябва да се направят при честа отпадналост и умора

Умората често настъпва след напрегнат ден и усилена работа. Ако обаче често или редовно се чувствате уморени, добре е да се обърнете към лекаря си, за да ви насочи за клинико лабораторни изследвания. Първо се прави пълна кръвна картина, а след това се изследват и:

  • витамин D
  • витамин В12
  • цинк
  • селен
  • фолиева киселина

клинико лабораторни изследвания

 

Значението на витамин D

Той има съществено значение за здравето: регулира калция в организма, усвояването на фосфора, както и доброто състояние на имунната система. От него зависят здравето на костите, зъбите и мускулите.

При чувство на тъга, умора, депресия е важно провеждането на изследване на витамин D в лаборатория Хасково за проверяване на количеството му в организма, тъй като тези симптоми подсказват недостига му. Недостигът може да се дължи и на бъбречна недостатъчност, ако имате бъбречно заболяване. Повишеното ниво на витамина поради приемане на хранителни добавки също създава проблеми.

изследване на витамин D

 

Каква е функцията на витамин В12 в организма

Този витамин заедно с фолиевата киселина е отговорен за производството на червени кръвни клетки, за усвояването на желязото от организма и за доброто състояние на нервната система.

Съдържанието на витамин В12 в организма, в черния дроб и далака, е достатъчно. За да се стигне до недостига му, е необходим дълъг период, най-малко 3 години, тъй като се изразходва бавно. Възможно е да не се усвоява добре; недостигът му може да се дължи и на заболявания на тънките черва като цьолакия.

При недостиг симптомите са уморяемост, сънливост, апатия. Тогава е необходимо да се извършат лабораторни изследвания на витамин В12, за да се провери дали нивото на витамин В12 в организма не е под нормалната стойност. Повишената стойност на витамина е признак на кръвни заболявания като миелогенна анемия и заболявания на черния дроб като хепатит и цироза.

 изследвания на витамин В12

 

Функцията на цинка в организма

Цинкът е от така наречените олигоелементи, които се съдържат в много малко количество в организма. За цинка съдържанието е 2-3 грама. Той е важна съставка в редица ензими, участващи в основни реакции на метаболизма, влиза в комплекс с хормони като инсулина и спомага за зарастването на рани. При недостиг на цинк се появява косопад, отпадналост, намалява обонянието и възприятието за вкус. Важно е при такива симптоми да се направят лабораторни изследвания на кръв, тъй като с медикаменти лесно може да се коригира недостигът.

изследване на цинк

 

Значението на селена

Селенът също е олигоелемент. Той има антиоксидантни свойства, особено в комбинация с витамин Е, и е много важен за функционирането на щитовидната жлеза. Селенът е съставка на най-важния ензим в организма – глутатион пероксидаза, който отговаря за предпазването на  клетките от оксидативен стрес. Недостигът му се отразява на функционирането на щитовидната жлеза, при което се появява честа умора. С изследването на нивото на селен в медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ Хасково ще се установи дали имате недостиг на селен и трябва да приемате добавка.

изследване на селен

 

Фолиева киселина

Фолиевата киселина, или витамин В9, допринася за производството на червените кръвни клетки, както и на белите кръвни клетки и на тромбоцитите. Тя се набавя с храната. Недостигът на този витамин също се установява чрез изследвания за фолиевонедоимъчна анемия.

изследване на фолиева киселина

Share Button