Проблеми с жлъчката – симптоми, изследвания и правилна диета

Симптоми при болна жлъчка

Жлъчните проблеми са много чести. Когато се задълбочат, обикновено започват болки в горната част на корема. Болките се изпитват след прием на мазни храни и могат да достигнат и до дясното рамо, дори и до гърба. В началото може да са слаби, но ви съветваме да се консултирате с лекаря си за лабораторни изследвания, тъй като навременните мерки ще ви спестят много неприятности.

Други симптоми, които се предизвикват от камъните в жлъчката, са гадене и повръщане, световъртеж, вдигане на температура. Те могат да се дължат и на други причини, затова за изясняване на ситуацията са необходими изследвания в клинична лаборатория ДЕЛПЕМ.

Подуването на стомаха може да се дължи на болна жлъчка. Когато усещате тежест в стомаха, болки, оригвате се често и имате газове, това може да е предизвикано от проблеми с жлъчката. Необходимо е да посетите лекар, който да ви насочи за клинико лабораторни изследвания.

симптоми за болна жлъчка снимка: https://www.medicalnewstoday.com

Образуване на камъни в жлъчката

Много хора имат камъни в жлъчката и не подозират за това. При някои пациенти наличието на камъни се открива случайно, при ехографско изследване на корема. Камъните могат да не създадат проблеми в течение на доста време, но лекарят ще ви посъветва какво да предприемете във вашия случай.

 

Защо се образуват камъните в жлъчката

Камъните в жлъчката преобладават у жените. Смята се, че това се дължи на хормона естроген. Приемането на противозачатъчни допринася за повишаването на хормона и за риск от образуване на жлъчни камъни.

У хора с наднормено тегло и жени с няколко бременности също има по-голяма вероятност за образуване на камъни в жлъчката.

камъни в жлъчката снимка: https://www.internationalglobalhealth.com

 

Какви изследвания са необходими

Основните изследвания включват билирубин и уробилиноген.

Билирубинът е едно от преобладаващите вещества в жлъчния сок. Това е пигмент с яркожълт цвят. Той е два вида – конюгиран, или директен, или неконюгиран, или индиректен. Първият вид се отделя в жлъчния сок и след това преминава в дванадесетопръстника. Билирубинът се отделя в урината, тъй като е водноразтворим. Вторият вид билирубин не преминава през жлъчката.

В червата билирубинът се трансформира в безцветни съединения, които се наричат уробилиногени.

Изследването на билирубин и уробилиногени се извършва с венозна кръв, на гладно.

 

Защо е важно да посетите лекар при симптоми за болна жлъчка

Колкото по-рано бъде открит точният проблем и се предприемат мерки, толкова по-добре. Ще си спестите усложнения, дори спукване на жлъчния мехур, което има много тежки последствия.

 

Значението на диетата при болна жлъчка

Диетата, богата на храни, които щадят жлъчката, е много важна. Така дори при възпаление и камъни в жлъчния мехур можете да поддържате добро състояние.

храна при болна жлъчка снимка: https://www.medicalnewstoday.com

 

Храните, които са препоръчителни при проблеми с жлъчката, включват:

  • пресни плодове и зеленчуци, особено цвекло, зеле, броколи, артишок, а от плодовете – кайсии, грозде, лимони
  • от млечните продукти е разрешена изварата, обезсолено сирене, айрян
  • от месата са разрешени телешко, агнешко, пилешко, нетлъсти риби.

Важно е да се пие достатъчно вода, най-малко литър и половина дневно.

Share Button