Пролетни алергии – ето как да ги предотвратим

Пролетните алергии, наричани също полиноза или сезонен алергичен ринит, са реакция на алергени, които са присъстващи през пролетния сезон. Най-честите причинители на пролетни алергии са плевели, дървета и треви, които произвеждат милиарди полени с цел разпространение на семената си.

Когато алергените, като например полени, попаднат в носа, очите или дихателните пътища на човек, имунната система ги разпознава като заплаха и произвежда антитела, наречени имуноглобулин E (IgE). Тези антитела предизвикват освобождаването на химикали, като хистамин, в организма. Хистаминът е отговорен за някои от характерните симптоми на алергията, като свръхчувствителност, запушен нос, кихане, сърбеж и сълзене на очите.

 

Пролетни алергии

 

Причини за пролетните алергии

Алергените, които са най-често срещани през пролетта са полените и плесените.

  • Полени

Полени от дървета, треви и плевели са основните алергени, срещани през пролетта. Различните видове дървета и треви освобождават полени във въздуха, които могат да бъдат разнообразни и да предизвикат алергични реакции при чувствителни хора.

  • Плесени

Плесените са гъбички, които се развиват във влажни среди и могат да бъдат намерени както на закрити, така и на открити места. През пролетта, влажното време и дъждовете могат да спомогнат за разрастването на плесени и увеличаването на концентрацията им във въздуха.

 

• Полени

 

Как алергените влияят върху човешкия организъм

Когато алергените, като полени и плесени, се вдишват или поставят в контакт с носа, очите или дихателните пътища на човек, имунната система реагира прекомерно и произвежда антитела IgE. Те се свързват с мастните клетки, разположени в дихателните пътища, кожата и слизистите обвивки на носа и очите.

При следващ контакт с алергените, те се свързват с IgE антителата на мастните клетки и това предизвиква освобождаването на химикали като хистамин, лейкотриени и други вещества.

Тези химикали причиняват симптоми на алергия, като запушен нос, кихане, свръхчувствителност, сърбеж и сълзене на очите.

 

Фактори, които предразполагат към развитието на алергии

Има силни доказателства, че наследствеността играе важна роля в предразполагането към алергии. Ако един или и двама родители страдат от алергии, има по-голяма вероятност да се развият и при техните деца. Рисковият фактор може да бъде свързан със специфични гени, които влияят на функцията на имунната система.

Алергиите са свързани с прекомерна реакция на имунната система към външни вещества. Имунологичният дисбаланс може да се дължи на различни фактори, включително неравновесие между различните видове имунни клетки или намалена регулация на имунния отговор.

Повишена експозиция на алергени в ранна детска възраст може да играе роля в развитието на алергии. Например, изложението на децата на алергени като плевели или домашни прах може да увеличи риска от развитие на алергии.

Околната среда също може да оказва влияние върху развитието на алергии. Някои фактори, като излагането на тютюнев дим, замърсен въздух и химикали, могат да увеличат риска от  появата на алергии.

 

Предотвратяване на пролетните алергии

За да предотвратите появата на пролетни алергии, трябва да намалите контакта с алергените.

Избягвайте прекомерно излагане на открито по време на дни с високи нива на полени. Оптималното време за открити активности е след дъжд, когато атмосферата е по-почистена от алергени.

Ограничете престоя си на открито през ранните сутрешни часове и следобедните часове, когато нивата на полени са най-високи.

Използвайте средства за защита, като носете слънчеви очила за защита на очите, шапка и маска за лице, за да ограничите контакта на полените с лицето и дихателните пътища.

Избягвайте активности като косене на трева или други дейности, които могат да повишат излагането ви на алергени.

Поддържайте дома чист и без прах. Използвайте влажна метла или прахосмукачка с HEPA филтър, за да намалите наличието на алергени в къщата.

Перете често спалното бельо, завивките и възглавниците на висока температура, за да унищожите плесени и премахнете алергените.

Инсталирайте филтри за въздух във вентилационната система или използвайте портативни филтри за въздух в стаите, за да намалите концентрацията на алергени във въздуха.

Изследвайте нивото на имуноглобулин E (IgE), за да контролирате риска от пролетни алергии и да вземете бързи и адекватни мерки при поява на симптомите.

При някои хора, пролетните алергии могат да причинят или влошат други заболявания като синусит, астма и инфекции на дихателните пътища. Предотвратяването на алергичните реакции може да помогне да се намали риска от такива компликации и да поддържа дихателната система здрава.

Share Button