Профилактика на остеопороза: Здрави кости през целия живот

Остеопорозата е заболяване, при което костите стават по-слаби и по-крехки. Това увеличава риска от фрактури, особено на гръбначния стълб, бедрото и китката.

Остеопорозата е често срещано заболяване, което засяга милиони хора по света. Рискът от развитие на остеопороза се увеличава с възрастта, но може да бъде засегнат всеки, независимо от възрастта, пола или расата.

Няма лек за остеопорозата, но има много неща, които можете да направите, за да предотвратите развитието ѝ или да забавите прогресията ѝ, ако вече имате остеопороза.

 

Профилактика на остеопороза

 

Какво причинява остеопороза

Здравите кости се състоят от костна тъкан, която е постоянно в процес на обновяване. Старите костни клетки се разрушават и се заменят с нови.

При остеопорозата процесът на разрушаване на костната тъкан надделява над процеса на обновяване. Това води до загуба на костна маса и сила.

Има много фактори, които могат да допринесат за развитието на остеопороза:

 • Възраст – рискът от развитие на остеопороза се увеличава с възрастта;
 • Пол – жените са по-склонни да развият остеопороза от мъжете;
 • Семейна анамнеза – хората с фамилна анамнеза за остеопороза са по-склонни да развият заболяването;
 • Някои лекарства, като кортикостероидите, могат да повишат риска от остеопороза;
 • Недостиг на калций и витамин D – те са важни за поддържането на здрави кости;
 • Недостатъчна физическа активност – физическите упражнения помагат за поддържането на здрави кости.

 

Какво причинява остеопороза

 

Как да предотвратите остеопороза

Има много неща, които можете да направите, за да предотвратите остеопорозата или да забавите прогресията ѝ, ако вече имате остеопороза.

 • Хранене

Консумирайте достатъчно калций и витамин D. Препоръчителният дневен прием на калций за възрастни е 1000 милиграма (mg). Препоръчителният дневен прием на витамин D за възрастни е 15 микрограма (mcg).

Добри източници на калций включват мляко, млечни продукти, зеленчуци с тъмнозелени листа, бобови растения и ядки.

Добри източници на витамин D включват слънчева светлина, риба, яйца и млечни продукти, подсилени с витамин D.

 

дневен прием на калций

 

 • Физическа активност

Правете редовна физическа активност, която натоварва костите. Препоръчва се поне 30 минути умерена физическа активност през повечето дни от седмицата.

Видовете физическо натоварване, които са полезни за костите, включват ходене, бягане, скачане, танци и упражнения с тежести.

 

Спиране на тютюнопушенето

Пушенето може да отслаби костите и да увеличи риска от фрактури. Неговите негативни ефекти върху костите са свързани с намаляването на  абсорбцията на калций от червата и увеличаване отделянето на калций от костите. Тези ефекти могат да доведат до загуба на костна маса и сила, което увеличава риска от фрактури.

Рискът от развитие на остеопороза при пушачи е с около 30% по-висок от този при непушачи. Пушенето също така увеличава риска от фрактури на гръбначния стълб, бедрото и китката.

Спирането на тютюнопушенето е един от най-важните стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска от развитие на остеопороза.

Ето някои съвети за спиране на тютюнопушенето:

 • Поставете си дата за спиране и се придържайте към нея.
 • Разкажете на приятелите и семейството си, че спирате да пушите.
 • Избягвайте места и ситуации, които ви карат да пушите.
 • Използвайте алтернативни методи за справяне със стреса, като например физическа активност.

 

Контрол на теглото

Наднорменото тегло и затлъстяването са рискови фактори за остеопороза, защото могат да доведат до загуба на костна маса и сила.

Костната маса е количеството кост, което имате. Костната сила е способността на костите да издържат на натоварване.

При наднормено тегло или затлъстяване тялото произвежда повече хормони, които могат да доведат до загуба на костна маса:

 • Инсулин – инсулинът е хормон, който помага на тялото да използва глюкозата за енергия. При наднормено тегло или затлъстяване тялото произвежда повече инсулин, което може да доведе до загуба на костна маса.
 • Тестостерон – тестостеронът е хормон, който е важен за поддържането на здрави кости. При жените с наднормено тегло или затлъстяване нивата на тестостерон могат да бъдат по-ниски, което може да доведе до загуба на костна маса.
 • Естроген – естрогенът е хормон, който е важен за поддържането на здрави кости. При жените след менопауза нивата на естроген намаляват, което може да доведе до загуба на костна маса.

Наднорменото тегло и затлъстяването също така могат да затруднят костите да се възстановят от наранявания. Това може да доведе до по-голяма вероятност от фрактури.

Рискът от развитие на остеопороза при хора с наднормено тегло или затлъстяване е с около 20% по-висок от този при хора с нормално тегло.

За да намалите риска от остеопороза, ако имате наднормено тегло или затлъстяване, е важно да отслабнете. Отслабването с дори 5-10% може да помогне за подобряване на костната плътност.

 

Контрол на теглото

 

Лечение на други заболявания

Ако имате заболявания, които могат да повишат риска от остеопороза, като например хипотиреоидизъм или хиперпаратиреоидизъм, важно е да ги управлявате правилно.

Хипотиреоидизмът е заболяване, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони. Тези хормони са важни за много функции в тялото, включително и за костната обмяна.

При хипотиреоидизъм костите могат да станат по-слаби и по-крехки. Това се дължи на няколко фактора:

 • Намаляване на абсорбцията на калций от червата;
 • Намаляване на производството на остеобласти, които са клетките, които изграждат костите;
 • Увеличаване на производството на остеокласти, които са клетките, които разрушават костите.

Хиперпаратиреоидизмът е състояние, при което паращитовидните жлези произвеждат твърде много паратиреоиден хормон. Паратиреоидният хормон е важен за регулирането на нивата на калций в кръвта.

При хиперпаратиреоидизъм нивата на калций в кръвта могат да станат твърде високи. Това може да доведе до загуба на калций от костите, което може да ги направи по-слаби и по-крехки.

Рискът от остеопороза при хора с хипотиреоидизъм или хиперпаратиреоидизъм е с около 20-30% по-висок от този при хора без тези заболявания.

 

щитовидна жлеза

 

Редовни прегледи

Ако сте на възраст над 50 години, важно е да правите редовни прегледи за остеопороза. Вашият лекар може да ви препоръча тест за костна плътност, за да определи дали имате остеопороза.

Остеопорозата е сериозно заболяване, което може да доведе до инвалидизация. Но има много неща, които можете да направите, за да предотвратите развитието ѝ или да забавите прогресията ѝ. Чрез здравословен начин на живот, лабораторни изследвания и редовни прегледи можете да помогнете за поддържане на здрави кости през целия живот.

Share Button