Разпознавате ли предупредителните сигнали за висока кръвна захар

Високото ниво на кръвната захар е признак на проблем. Този проблем може да се дължи на диабет или на други сериозни заболявания, а може да се дължи и на прекаляване с храни с висок гликемичен индекс. Важно е при съмнения за висока кръвна захар да си направите лабораторни изследвания на кръв. По-надолу ще обясним кои симптоми подсказват повишена кръвна захар, кои фактори водят до повишаването на нивото на кръвната захар и какво представлява гликемичният индекс.

 

високо ниво на захар в кръвта

 

Да започнем със симптомите, които подсказват повишена кръвна захар

Ако непрекъснато изпитвате глад, ако теглото ви не спада, въпреки че се ограничавате в количеството приемана храна, трябва да ви направят лабораторни изследвания, за да се установи дали нямате повишено ниво на кръвна захар.

 

 

Фактори за повишаване на кръвната захар

Освен най-сигурният начин за установяване какво е нивото на кръвната ви захар чрез  изследвания в лаборатория ДЕЛПЕМ, съмненията за висока кръвна захар могат да възникнат, ако сте изложени на един от следните фактори:

  • непълноценна хранителна диета
  • липса на редовно движение и физическо натоварване
  • стрес

Още един фактор за повишаване нивото на захарта в кръвта може да бъде приемът на някои лекарства.

 

Гликемичният индекс

Този индекс е цифров и се използва за измерване на въглехидратите. Измерването се извършва въз основа на това, доколко всяка храна повишава кръвната захар, след като се консумира. Стойностите на гликемичния индекс са от 0 до 100.

 

Опасността от поддържане на високо ниво на кръвната захар за дълъг период

Важно е да си правите редовно изследвания на кръвната захар заедно с пълна кръвна картина, за да следите здравословното си състояние и да вземете мерки навреме, когато забележите отклонения от нормалните стойности.

Задържането на висока кръвна захар за продължителен период крие риск за организма. Тогава се развиват заболявания като диабет.

 

Как да намалите високата кръвна захар

Когато при изследвания в медицинска лаборатория се установи висока кръвна захар, трябва да вземете мерки, за да намалите това високо ниво. Едната част от мерките е да избягвате гореспоменатите фактори, благоприятстващи повишаването на кръвната захар. Особено важно е храненето ви да е пълноценно и да не е с храни с висок гликемичен индекс.

За да намалите нивото на кръвната захар, трябва да избирате храни с нисък гликемичен индекс. Яйцата например са много добър избор – те са с гликемичен индекс 0. С нисък индекс са и храни като броколи и кисело мляко.

От друга страна, богатите на въглехидрати храни, като бял хляб, картофи, захарни изделия, газирани напитки, са с висок гликемичен индекс. Консумацията им трябва да се избягва по принцип, и особено когато кръвната ви захар е висока.

 

Не гладувайте – заменете въглехидратите с белтъчини

Ако имате скрит диабет и гладувате, това ще натовари панкреаса. Белтъчните храни засищат и са с нисък гликемичен индекс. Едно яйце или парче шунка ще ви засити, а от друга страна няма да доведе до висока стойност на кръвната ви захар.

Share Button