Растителните протеини – равностойни на животинските

Все повече хора преминават на по-големи количества растителни храни в ежедневието си, намаляват консумацията на месо. Месото и другите храни от животински произход са важни със съставките си, най-вече протеините. Но прекалената им консумация не е благоприятна за здравето. За редица заболявания се препоръчва намаляването или изключването на животински продукти.

Към растителни храни, като източник на протеини, се насочват вече и много културисти и други спортисти. Тяхната форма и постижения доказват, че с растителни протеини човек може да поддържа добра мускулна маса и да е в добро здраве.

 

растителни протеини и животински протеини

 

Протеини – градивните материали на всички тъкани в тялото

Протеините изграждат всички тъкани в човешкото тяло. Обикновено хората знаят, че мускулите са съставени от протеини. Но на практика те изграждат и ноктите, косата, кожата и редица съединителни тъкани.

Протеините представляват молекули, в които аминокиселините са свързани чрез пептидни връзки. В организма те се разграждат на съставните си части – аминокиселини, които се използват за редица цели. От 20-те вида аминокиселини в протеините 9 са основни. Те са много важни, тъй като организмът не може да ги синтезира и се набавят с храната – с консумация на животински и растителни храни.

 

Протеини

 

Растителните протеини са напълно равностойни на животинските

Вече посочихме, че поради различни причини много хора обмислят преминаване изцяло на растителна храна, включително и за набавяне на протеини.

Животинските храни – месо, млечни продукти и яйца – предоставят протеини на тялото. Но има и растителни храни, които са им напълно равностойни. Те съдържат всички 9 основни аминокиселини. Сред тях са лененото семе, чията, киноата, елдата, соята. Към тях някои източници добавят и спирулината.

 

Растителни протеини

 

Какви растителни храни трябва да консумираме за набавяне на достатъчно протеини

За да можем да си осигурим достатъчно протеини, трябва да знаем първо, че някои от основните аминокиселини в растителните храни са в малки количества. А и отглеждането на ГМО култури създава рискове за здравето. Трябва да търсим растителни продукти с доказан био произход.

Решението, което специалистите по хранене предлагат на основата на аюрведа, е комбиниране на растителни храни. Съчетаната консумация на ориз и бобови култури осигурява на организма пълноценни протеини. Такова комбиниране е практика още от древността. Оризът съдържа малко количество от аминокиселината лизин, но бобовите я съдържат в достатъчно количество. Затова комбинирането на ориз и бобови осигурява всички необходими основни аминокиселини.

 

Пълноценни растителни протеини

 

Правилни комбинации от растителни храни

Ето списък на комбинации от растителни храни, с които ще осигурите на организма си достатъчно основни аминокиселини. Трябва да подчертаем, че не е необходимо да консумирате такива комбинации на всяко ядене. Ако целия ден се храните разнообразно, тялото ви ще получи необходимото количество основни аминокиселини. И така, яжте следните комбинации:

 

  • Зърнени и бобови

– бобова супа и крекери;

– черен боб и ориз;

– паста и грах;

– пълнозърнест хляб с фъстъчено масло.

 

  • Ядки и семена с бобови

– хумус (комбинация от нахут и тахан);

– леща с бадеми;

– печени ядки със семена.

Можете да потърсите и добавки, които комбинират растителни протеини и са допълнени с витамини и минерали.

 

Пълноценни растителни протеини

  • Соя

Такива ще намерите в соята. Това е много полезна храна, която съдържа и здравословни мазнини и фитохимикали. Важното е да не е ГМО продукт.

Соевото мляко е пълноценен заместител на животинското. Консумирайте също темпе и тофу. Тофу все по-често се консумира вместо сирене от животинско мляко.

Едамаме се наричат соевите зърна, набрани, преди да се втвърдят. Думата „едамаме“ на японски означава „боб на клонка“. След това те се бланшират или сваряват и най-често се замразяват. Този продукт е нискокалоричен, не съдържа холестерол, а в богат на калций и желязо, както и на витамини А и С. Ако искате да понижите нивото на лошия холестерол в организма си, консумирайте едамаме.

 

  • Амарант, киноа, конопено семе, чия

И тези растителни храни са богати на пълноценни протеини. Консумирайте ги, за да си набавите всички основни аминокиселини.

С правилното комбиниране на растителни храни ще поддържате достатъчно високо ниво на протеините в организма си и ще бъдете здрави и в добра форма.

 

 

Share Button