Ревматоиден артрит – симптоми и изследвания

Има симптоми, които повечето хора пренебрегват, като отпадналост, обща слабост, болки в мускулите. Те могат да бъдат симптоми на различни заболявания, едно от които е ревматоиден артрит. Ако имате и отоци в областта на ставите и сутрин усещате скованост в ставите си, лекарят ви ще ви изпрати за изследване за ревматоиден артрит.

 

Ревматоиден артрит

 

Ранни симптоми на ревматоиден артрит

Симптомите на заболяването се проявяват бавно и постепенно, затова е важно още когато почувствате в лека степен някои от горните симптоми, да се обърнете към специалист.

Ето ранните симптоми на ревматоидния артрит:

  • Обикновено заболяването започва да се проявява чрез усещане на затопляне в областта на ставите. Кожата над ставата е по-топла от кожата над костта.
  • Може да започнат пристъпи на скованост, дори за кратко, около 5 минути. По-късно тези периоди на скованост се увеличават. При често сковаване е много вероятно да е започнало развитие на ревматоиден артрит.
  • Започва да се усеща болка в малките стави – на пръстите, китките, глезените. По-късно започва и сещане за болка в коленете, бедрата, раменете.

 

симптоми на ревматоиден артрит

 

Навременните изследвания и лечение са важни

Не отлагайте посещението при лекар, за да си направите колкото може по-рано лабораторни изследвания на кръв и да ви поставят точна диагноза. Ревматоидният артрит може да се развие и у млади хора, а възрастните могат да сметнат че имат типичния възрастов вид артрит – остеоартрит. Важно е да си направите изследвания и да ви прегледа специалист, за да започне навременно и подходящо лечение.

 

Защо ревматоидният артрит е сериозно заболяване

Това е автоимунно заболяване. При автоимунните заболявания имунната система започва да атакува собствения организъм. При ревматоидния артрит белите кръвни клетки, които отговарят за справянето с инфекции отвън, започват да нападат здрава тъкан в областта на ставите. Антителата, които отделя имунната система срещу собствения организъм, действат разрушително върху здравата тъкан.

Уврежданията засягат нервите, кожата и мускулите. Пациентът губи мускулна маса. Увеличава се рискът от неврологични, кожни, сърдечно-съдови и белодробни заболявания.

Много сериозно последствие от заболяването на напреднал етап е дисфункцията на ставите. Така заболелият не може да върши дори ежедневни задължения.

 

изследвания ревматоиден артрит

 

 

Изследвания за ревматоиден артрит

Изследванията за диагностициране на заболяването включват:

  • пълна кръвна картинас диференциално броена на белите кръвни клетки;
  • скорост на утаяване на еритроцитите (СУЕ);
  • изследвания за антитела – на ревматоиден фактор и срещу циклични цитрулинирани пептиди.

За първите две изследвания е необходима проба от венозна кръв. Препоръчително е пробата за пълна кръвна картина да се вземе на гладно.

Изследвания на антитела

Изследванията на двата вида антитела са много важни, тъй като резултатите от тях се използват и за прогнозиране на хода на заболяването. Изследването на антитела срещу циклични цитрулинирани пептиди е много по-надеждно по отношение на прогнозирането в сравнение с изследването на ревматоидния фактор.

Изследванията се извършват в Медико-диагностична лаборатория ДЕЛПЕМ с кръвна проба от венозна кръв. Не е необходимо да се извършват на гладно или при спазване на специфични условия, като например вземане на проба на гладно.

 

Share Button