Рисковете от кръвни съсиреци (тромби) и как да се предотвратява появата им

Кръвните съсиреци пречат на кръвта да циркулира в тялото и създават рискове от инфаркт и инсулт. При повишен риск от образуване на съсиреци лекарите назначават прием на антисъсирващи медикаменти – антикоагуланти.

За съсирването на кръвта се използва терминът коагулация. Това е полезен процес, тъй като той предпазва организма от загуба на голямо количество кръв при сериозно порязване или друго нараняване. За съсирването допринасят тромбоцитите и кръвните протеини.

Но ако в организма се образуват кръвни съсиреци, те могат да достигнат до белите дробове, сърцето или мозъка и да се стигне до смърт.

Рисковете от кръвни съсиреци снимка: https://www.newswise.com/

 

Сърцето и сърдечните заболявания могат да бъдат предпоставки за образуване на тромби

Често и самото сърце допринася за образуването на съсиреци. Ако те са малки и много на брой, могат да се открият при образно изследване. Те са характерни за ранния период на деменцията.

Напредналият стадий на сърдечна недостатъчност е свързан с риск от образуване на тромби.

Ако пациентът е имал инфаркт на миокарда, рискът от повторни смущения в кръвната циркулация е голям.

Друга група от пациенти с риск от тромбообразуване е тази на подложените на сърдечни операции.

За пациенти със сърдечно-съдови заболявания лекарите преценяват дали да им предпишат антикоагуланти за намаляване на риска от образуване на съсиреци.

Симптоми за съсиреци в организма снимка: https://cardiologiahoy.com/

 

Симптоми за съсиреци в организма

Ако изпитвате някои от следните симптоми, трябва незабавно да посетите лекаря си за преглед и клинико лабораторни изследвания:

 • подуване, предимно на краката
 • непрекъсната болка в гръдния кош
 • бледа или синкава кожа
 • затопляне на крайниците, изпотяване и изтръпване
 • главоболие, комбинирано със загуба на зрение и говор
 • недостиг на въздух, комбиниран с болка
 • диария, придружена с коремни болки.

тромб лечение снимка: https://www.webmd.com/

 

Кои храни и витамини допринасят за разреждане на кръвта

За да избегнете риска от образуване на съсиреци, или тромби, както още се наричат, можете да вземете мерки в ранна възраст, като наблягате на храни, витамини и други продукти с кръворазреждащо действие. А ако вече приемате антикоагуланти, преди да включите в храната си кръворазреждащи храни, се посъветвайте с лекаря си.

Тук ще посочим няколко групи храни, подправки и витамини:

 • подправки: за да постигате кръворазреждащо действие, консумирайте куркума, канела, джинджифил, люти чушки, мащерка, копър
 • рибата е много полезна храна и в това отношение, тъй като е богата на омега 3 киселини; препоръчителна е консумацията на скумрия, риба тон, сьомга, херинга
 • от плодовете ще посочим грозде, череши, сини сливи, боровинки, ягоди, портокали, мандарини – тези плодове съдържат силицилати
 • храните, богати на антиоксиданти, включват предимно зехтина и чесъна, които осигуряват нормално циркулиране на кръвта, предпазвайки организма от свободните радикали
 • от витамините ще посочим витамин Е, който се съдържа в слънчогледовите семки и в пълнозърнестите продукти.

 

храни за разреждане на кръвта снимка: https://www.monashfodmap.com/

 

Други мерки за предотвратяване на съсиреци

 • За да предотвратите или сведете до минимум риска от образуване на съсиреци, на първо място трябва да нормализирате теглото си. Свръхтеглото повишава риска от тромбове.
 • Пушенето трябва да се избягва.
 • Избягвайте тежки физически натоварвания.
 • Ако всеки ден прекарвате дълго време в седнало положение, започнете да носите компресиращи чорапи. Важно е да прекъсвате седежа с периоди на поне минимални движения.

тромб симптоми снимка: https://jamaicahospital.org/

Много е рисковано да се подлагате на тежки физически натоварвания, ако премате антикоагуланти

Това съчетание крие големи рискове за здравето и трябва да се избягва. Особено висок е рискът при хора, които имат минала венозна тромбоза и при тях могат лесно да се получат повторно съсиреци.

Share Button