Рискове за здравето от консерванти в храните

Готовите храни, бисквити и други сладки, както и редица напитки съдържат консерванти. Хората с алергии и родителите на малки деца следят за съдържанието на опакованите храни и консервите. Консервантите са необходими за запазването на годността за дълъг срок. Но някои от тях създават рискове за здравето. Трябва да се избягва купуването и консумирането на храни, съдържащи такива консерванти, които ще изброим по-долу.

За да не се допуска купуване на храни с опасни консерванти, трябва да се проверява на етикетите какво съдържание има дадена храна или напитка. Често съдържащите се съставки са изброени с много дребен шрифт, но това не трябва да спира желаещите да се грижат за здравето. Особено внимание трябва да се отделя на така наречените е- та, или консервантите.

 

Рискове за здравето от консерванти в храните

 

Защо консервантите създават рискове за здравето

Тези съставки блокират не само действието на ензимите в продуктите, но блокират и ензимите в организма. А ензимите са важни за правилното протичане на процесите, за усвояване на аминокиселини, витамини и микроелементи.

 

консервантите създават рискове за здравето

 

Най-вредните консерванти

 • Аспартам (Е951)

Това е консервант, който замества захарта. Съдържа се в множество газирани напитки, десерти, бонбони, дъвки, зърнени закуски и други. За него има най-много резултати от изследвания, които доказват, че е карценогенен. Освен това тох може да предизвика редица тежки заболявания, като диабет, множествена склероза, Алцхаймер, Паркинсон, както и депресия, мигрена, гърчове.

 • Натриев глутамат (Е621)

Този консервант се съдържа в много продукти – сосове, чипсове и други. Той има вредно въздействие върху централната нервна система, крие и рискове за очната ретина.

 • Натриев нитрат и натриев нитрит (Е250 и Е251)

Това са типичните консерванти в колбасите, както и в бекона, пушената риба, в обработените меса, в твърдите сирена. Те са особено опасни за хора с чернодробни заболявания, с камъни в жлъчката, със заболявания на червата. Опасни са и за всички с това, че част от нитратите в тях при обработване в стомашно-чревния тракт се трансформират в канцерогени.

 • Бутилхидроксианизол (BHA) и бутилхидрокситолуен (BHT) (Е 320 и Е 321)

Тези консерванти се съдържат в различни видове храни – чипсове, колбаси, замразено месо, ядки, дъвки, бонбони и други. Предназначени са за запазване на цвета на храните и вкуса им, като не се допуска окисляването им. Те са опасни за неврологичната система на мозъка и са канцерогенни.

 • Калиев бромат (Е 924)

Калиевият бромат се добавя към хляба, за да се увеличи обемът му. Но консумирането на хляб с тази добавка често предизвиква гадене, повръщане, диария. Той има и канцерогенно действие.

 • Серен диоксид (Е 220)

Серният диоксид се използва при сушенето на плодове, при производството на сокове, вино и оцет, както и на безалкохолни напитки и бира. Както всяко серно съединение, той е токсичен. Освен това унищожава важни за организма витамини – В1 и Е.

Особено опасни са продуктите със серен диоксид за децата. Не трябва да се консумират и от възрастни със заболявания като бронхит, бронхиална астма, сърдечно-съдови заболявания, тъй като серният диоксид предизвиква бронхиални проблеми, понижава къвното налягане, а може да се стигне и до анафилактичен шок.

 

Най-вредните консерванти

 

Други консерванти, които са канцерогенни или свързани с риск от сериозни заболявания

Ще допълним списъка със следните групи консерванти, които са свързани с висок риск от сериозни заболявания:

 • Оцветители: Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е142, Е153 – те се използват за производство на захарни бонбони, цветни сладоледи, сладка газирана вода и са канцерогенни;
 • Оцветители: Е171-Е173 – също се използват за производство на захарни бонбони, цветни сладоледи, сладка газирана вода и водят до висок риск от бъбречни и чернодробни заболявания;
 • Стабилизатори и сгъстители: Е407, Е447, Е450 – освен в конфитюри се използват в производството на цедено мляко и натурален шоколад и са свързани с риск от чернодробни и бъбречни заболявания;
 • Стабилизатори и сгъстители: Е461 до Е466 – също се използват в производството на цедено мляко и натурален шоколад и са свързани с риск от храносмилателни заболявания;
 • Консерванти: Е210, Е211, Е213 до Е217, Е240 – използват се в компоти, конфитюри, сокове и са канцерогенни;
 • Консерванти: Е221 до Е226 – използват се за консервиране и са свързани с висок риск от стомашно-чревни заболявания;
 • Консерванти: Е230 до Е232, както и Е 239 – използват се за консервиране и са свързани с висок риск от алергични реакции;
 • Антипенители: Е924a, E924b – използват се в газираните напитки и са канцерогенни.

 

вредни консерванти в храните

 

Ограничаването на консумацията на храни, съдържащи гореизброените консерванти, намалява рисковете за здравето. Трябва да проверявате съдържанието на основните храни, които консумирате, и да се осведомявате какви консерванти са използвани за тях, за да избягвате конкретни храни и продукти, съдържащи консерванти, особено ако имате сърдечно-съдово, бъбречно, чернодробно или друго заболяване.

Share Button