Селен – полза за здравето и източници за набавянето му

Селенът се съдържа в тъканите, главно в скелетно-мускулните тъкани. Той е важен за организма, тъй като има значение за метаболизма, за синтезирането на ДНК и за функционирането на щитовидната жлеза.

Има и други отношения, в които допринася за поддържане на добро здраве. Той е елемент, който предпазва от стрес и от токсичното действие на тежки метали.

Нивото на селен в организма се установява с кръвни изследвания.

 

Селенът и значението му за организма

 

Селенът като антиоксидант

Антиоксидантите помагат за неутрализиране и предпазване от оксидативен стрес. Той се дължи на неправилен начин на живот, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и други. Поради стреса от образуването на оксиданти при такъв начин на живот се увеличава рискът от сърдечно-съдови, злокачествени , инсулт и други заболявания. Селенът е в помощ на един важен ензим, действащ антиоксидативно – глутатион пероксидазата. Освен това самият селен извежда от организма токсини като алуминий и живак.

 

селен - ползи за здравето

 

Селенът за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания

При достатъчно селен в организма се предпазва коронарната артерия. Този важен елемент намалява оксидативните модификации на мазнините. Той намалява и възпаленията в организма. С увеличаването на нивото на ензима глутатион пероксидаза и намаляването на оксидативния стрес се намалява рискът от сърдечно-съдови заболявания. Така се намалява натрупването на плака в артериите и се предотвратява атеросклероза, която допринася за инсулти и инфаркти.

 

Селенът за предпазване от рак

Тъй като селенът подпомага имунната система, ДНК и унищожава ракови клетки, той може да предпази от широко разпространени злокачествени заболявания, като рак на гърдата, на дебелото черво, на белите дробове, на щитовидната жлеза, на простатата.

Установено е, че антираковото действие на селена се постига, когато този елемент се набавя в достатъчно количество чрез храненето. За повишаване на нивото му до необходимото може да се приемат и добавки със селен.

 

Селенът за правилното функциониране на щитовидната жлеза

Най-много селен в организма се съдържа в щитовидната тъкан. Антиоксидантното му действие е благоприятно и за щитовидната жлеза, която може да функционира правилно и да произвежда достатъчно щитовидни хормони.

Щитовидната жлеза има много голяма роля за целия организъм. Тя контролира метаболизма, както и растежа.

При дефицит на селен се развиват заболявания като хипотиероидизъм – намалена функция на щитовидната жлеза, тиреоидит на Хашимото и други. При тях се образуват антитела, които атакуват собствения организъм. Приемът на добавки със селен помага за понижаване на нивата на антителата. При заболявания на щитовидната жлеза поради намалена функция лекарите проследяват антителата чрез чести изследвания в Клинична лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково.

 

Селенът за намаляване на риска от Алцхаймер, Паркинсон, множествена склероза

Болестта на Алцхаймер е психично заболяване, при което се губи паметта. То е все по-широко разпространено. Увеличават се и случаите на заболявания като Паркинсон и множествена склероза.

Чрез проучвания е установено, че ниско ниво на селен се наблюдава при пациенти с тези заболявания.

В средиземноморските страни, където се консумира много риба, случаите на Алцхаймер са много по-редки. Морските храни съдържат селен.

 

Диета при дефицит на селен

Когато при клинико лабораторни изследвания се установи, че пациентът има ниско ниво на селен, лекарят може да предпише добавки за повишаването му. Диетата също помага за набавяне на този елемент. Достатъчно е да се консумират по един-два бразилски ореха дневно. Други храни, съдържащи достатъчно селен, са:

  • пълнозърнести продукти;
  • рибата, особено риба тон и сардини;
  • слънчогледови семки;
  • яйца.

 

източници на селен

Трябва да се внимава да не се получи превишаване на нивото на селен, защото в прекомерно количество в организма той има токсичен ефект.

Share Button