Симптоми за недостиг на витамин С

Всички знаят колко важен е витамин С, той често се взема профилактично за предотвратяване на грип и при заболяване, за да подсили организма и да му помогне да се справи с настинка, грипно състояние и други инфекциозни заболявания.

недостиг на витамин с

снимка: https://www.express.co.uk

Това е витамин, който подпомага имунната система. С негова помощ тялото се справя с инфекциите и паразитите. А при недостиг на витамин С се проявяват симптоми, при забелязването на които трябва да посетите лекаря си и да ви насочат за изследвания в медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ.

Какви симптоми подсказват, че съдържанието на витамин С в организма ви е недостатъчно?

  • Чувство на отпадналост

снимка: https://draxe.com

На първо място чувството на отпадналост може да сигнализира, че количеството на този важен витамин в организма ви е под достатъчното ниво. Но това е оплакване, което може да се дължи и на други фактори и заболявания, затова само този симптом не е достатъчен, за да заключите, че трябва да си набавите допълнително количество от витамина чрез храни и таблетки. Направете си необходимите кръвни изследвания, за които ще ви насочи лекарят ви.

Проблеми по кожата и ноктите

Ако кожата ви е станала суха, на места е напукана, имате обриви, това също може да се дължи на недостатъчното количество витамин С в тялото ви. Колагенът е важен фактор за здравината и гладкостта на кожата, но ако в тялото няма достатъчно витамин С, дори използването на козметика с колаген няма да ви помогне. Но и този симптом може да е признак на друг проблем – кожно заболяване, затова трябва да се уточни каква е причината за сухата кожа и обривите. Консултация с лекар и клинико лабораторни изследвания ще изяснят причината.

  • Лесно образуване на синини и трудно зарастване на ранички

лесно образуване на синини Снимка: https://www.boldsky.com

Ако много лесно, например дори след слаб удар в мебел у дома, ви се образуват синини, това също може да е сигнал, че в тялото ви витамин С е в количество под необходимото. Също така, ако след порязване и одраскване раничките зарастват много бавно, или са започнали да се затварят, а след това отново се отварят, проверете какво е нивото на витамин С в организма ви. Направете си изследвания в медико-диагностична лаборатория ДЕЛПЕМ. Този важен витамин допринася не само за здравината на епидермиса, но и за подкожната тъкан. А бавното зарастване или незарастване на ранички и драскотини се дължи на слабите капиляри.

  • Червеникави петна по ноктите

проблеми с ноктите снимка: http://www.lifestylezz.com/

Ноктите ви също сигнализират, когато се нуждаете от допълнителен прием на витамин С, за да повишите нивото му в организма си до нормалното. По тях се образуват червеникави петна – отново следствие от слабите капиляри и кръвни връзки.

  • Кървящите венци могат да се дължат на по-малко от нормалното ниво на витамин С

кървящи венци синмка: https://www.rd.com/

Ако венците ви са зачервени и кървят, посъветвайте се с лекар, за да установи чрез подходящи изследвания в лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, дали не страдате от дефицит на витамин С.

Как можете да компенсирате дефицита на витамин С

храни с витамин с снимка:https://www.hindustantimes.com

Консумирането на храни, богати на витамин С, е един от съветите, които ще ви даде лекарят ви. Цитрусовите плодове са най-богати на този витамин. Доматите, кивито, касисът, броколите, магданозът и други плодове и зеленчуци ще обогатят организма ви с важния витамин. Лекарят може да ви предпише и прием на таблетки витамин С.

Share Button