Симптоми за недостиг на минерали в организма

Минералите са познати и под названията микроелементи и макроелементи. Те имат важно значение за функционирането на организма. Следователно дефицитът им се отразява неблагоприятно и се проявяват симптоми за този дефицит, които налагат вземане на кръв за изследване.

Кои са макроелементите и микроелементите

Макроелементите се намират в голямо количество в организма, в костите и в мускулната тъкан,  и включват: калций, калий, магнезий, фосфор, хлор.

Микроелементите са получили това название поради много малкото си количество в човешкия организъм. Те са доста на брой и включват: мед, флуор, желязо, манган, йод, цинк, селен, молибден, сяра, хром, кобалт.

недостиг на минерали в организма Снимка: https://www.zliving.com

Условия за компенсиране на недостига на минерали

Дефицитът не може да се компенсира от организма, тъй като той не произвежда минерали. Недостигът може да се компенсира с приемане на храни, богати на съответните микро- или макроелементи, а също и хранителни добавки.

Но приемът на храни и добавки не е достатъчен, защото трябва да е налице важно условие за усвояването на минералите в тях.  Усвояването им зависи от pH в стомаха и от наличието на ензими. Тези ензими се отделят от панкреаса.

Симптоми, подсказващи недостиг на минерали

При обща отпадналост трябва да се извършат няколко клинико лабораторни изследвания, тъй като е най-вероятно да има дефицит на няколко от микро- и макроелементите.

Болките в пръстите, в стъпалата и в краката могат да бъдат симптом за недостиг на няколко минерали – калций, калий, магнезий.

Отпадналостта и болките в мускулите могат да се дължат на недостиг на селен. Ако ви предпишат селен като добавка, трябва да го приемате заедно с витамин Е, който помага за усвояването на селена.

Белите петна по ноктите са един от признаците за липса на цинк. Друг признак е набраздяването на ноктите.

признаците за липса на цинк Снимка: http://www.decoraciondeunas.es

За усвояването на цинка е необходимо наличие и на други минерали, като магнезий и калций.

Болните зъби и чупливостта на костите са симптоми на липса на калций. И тук с лабораторни изследвания трябва да се установи и какво е нивото на друг фактор – витамин Д, тъй като от него зависи доброто усвояване на калция.

симптоми на липса на калций Снимка: https://www.onlymyhealth.com/

Апетитът към продукти, които не спадат към храните, подсказва дефицит на желязо. Но този симптом може да се свърже и с психично разстройство, затова изследванията в лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, ще покажат дали нивото на желязо в организма е под нормалното. Направете си изследвания, ако изпитвате желание да дъвчете хартия, дърво и други нехранителни предмети.

При силна миризма от краката и от цялото тяло трябва да се направят изследвания на магнезий. Други симптоми за дефицит на този макроелемент. Ако прекалявате със сладки храни, това може бързо да причини недостиг на магнезий.

При високо кръвно налягане, както и при пристъпи на аритмия, трябва да си направите изследвания за нивото на калий. Това е макроелемент, който помага за регулирането на сърдечния ритъм и на кръвното налягане.

Симптомът за дефицит на цинк е бавното съсирване на кръвта и трудното зарастване на рани. Цинкът помага за съсирването и за зарастването на драскотини и наранявания.

Ако често страдате от гъбични инфекции, минералите, които вероятно са в по-малко от необходимото количество в организма, са желязо и цинк. Тук обаче може да се установи и излишък на мед. Медта създава благоприятна среда за гъбичките, затова трябва да се изследват нивата и на трите минерала в медицинска лаборатория  ДЕЛПЕМ.

Share Button