Симптоми при дефицит на витамин D

Вече преобладаващата част от хората имат дефицит на витамин D. Една от причините е недостатъчното излагане на слънце, а този витамин се синтезира благодарение на слънчевите лъчи. Организмът не може да го произвежда сам.

 

нивото на витамин D

 

За ниското ниво на витамин D допринася и недоброто му усвояване

Ако пациентите страдат от заболяване, при което не се усвояват добре мазнините, като цьолакия и болест на Крон, те не могат да усвояват добре и витамин D. Това се дължи на факта, че този витамин е мастно разтворим. Такива пациенти трябва редовно да следят нивото му чрез кръвни изследвания на витамин D.

 

У хората на възраст над 70 години типично има дефицит на витамин D

С напредването на възрастта способността на организма да синтезира витамин D при излагане на слънце намалява. Затова у хората над 70-годишна възраст се установява недостиг на този витамин.

 

Дефицит на витамин D при прием на определени медикаменти

Медикаментите, които ускоряват разграждането на „слънчевия“ витамин и така намаляват нивото му в организма, включват медикаменти за лечение на СПИН и ХИВ, противогъбични лекарства, глюкокортикоиди и някои други. Посъветвайте се с лекаря си, ако приемате такива медикаменти, и следете нивото на витамин D чрез периодични изследвания в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ.

 

Дефицит на витамин D

 

Дефицитът на витамин D може да предизвика диабет и инсулинова резистентност

При намалено ниво на витамин D се увеличава рискът от развитие на диабет тип 2 и инсулинова резистентност. Установено е, че при хора с достатъчно ниво на този витамин рискът от диабет тип 2 е два пъти по-малък.

Достатъчното ниво на витамин D осигурява по-ниско ниво на кръвна захар и така се намалява рискът от развитие на инсулинова резистентност.

 

Връзката между витамин D и сърдечно-съдовите заболявания

При дефицит на витaмин D в организма се увеличава рискът от развитие на хипертония, периферни съдови и по-тежки заболявания като коронарна артериална болест, сърдечна недостатъчност, инфаркт на миокарда, инсулт. Витамин D има противовъзпалително действие и при дефицита му се създават благоприятни условия за сърдечно-съдови заболявания.

 

По-голям риск от автоимунни заболявания при недостиг на „слънчевия“ витамин

Увеличеният брой случаи на автоимунни заболявания също се дължи на масовия дефицит на витамин D. Сред автоимунните заболявания са мнoжecтвeнa cклeрoзa, лупус, заболявания на щитовидната жлеза. Последните са все по-разпространени, особено сред жените, и включват както повишена функция (Базедова болест), така и намалена функция (тиреоидит на Хашимото). Лекарите препоръчват редовни клинико лабораторни изследвания за пациенти с автоимунни заболявания, като се следи и нивото на витамин D.

 

При прекомерно излагане на слънце се увеличава рискът от рак на кожата

Колкото и да е полезно излагането на слънце за набавяне на витамин D, то трябва да става с избягване на периодите на най-силна радиация, особено в обедните часове. Счита се, че поради UV-B рaдиaциятa се увеличават случаите на рак на кожата.

 

Симптоми на дефицит на витамин D

Симптомите са потиснатост, чувство на самота, нежелание за изпълнение дори на рутинни ежедневни дейности.

 

Симптоми на дефицит на витамин D

 

Прием на добавки за нормализиране на нивото

Лекарите предписват добавки за компенсиране на дефицита на витамин D. Тези добавки трябва да се приемат правилно. На първо място, се предписват добавки с витамин D3. Добавките, съдържащи витамин D2, не са така ефективни за повишаване на нивото на този витамин, а при продължителна употреба могат дори да го понижат.

Тъй като този витамин е мастно разтворим, той трябва да се приема заедно с мазна храна. Освен това проучванията са установили, че при прием на гладно усвояването на витамин D от добавките е по-добро.

При дефицит изследванията в Клинична лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, трябва да се извършват 2-3 месеца след прекратяване на приема на добавката, или поне 2 седмици след прекратяването, за да може да се получат достоверни резултати.

Share Button