Съвети за общото здравословно развитие на децата

Здравето на децата зависи от навиците за хранене и начин на живот. Освен това е важно е да се правят редовни профилактични изследвания в медицинска лаборатория, за да се следи развитието на детето и навреме да се вземат мерки при отклонения в нормите. Изследванията включват кръвна захар, витамин Д – тъй като той е от съществено значение за костната система, както и изследване на хемоглобина.

изследване на хемоглобина на дете Снимка: http://sciencenordic.com

 

Храненето и неговото значение за детското здраве

Храненето е особено важно както за изграждането на организма, така и за здравето през целия живот. Калоричните храни, прехранването водят до повишаване на нивото на кръвната захар. На свой ред това благоприятства образуването на по-голямо количество мастни клетки. Детската възраст е периодът, през който тези клетки се образуват, а след достигане на зряла възраст те започват да нарастват. По-големият брой мастни клетки е предпоставка за затлъстяване през периода на зрялата възраст.

Консумирането на калорични храни, на готови храни с голямо съдържание на сол и захар е предпоставка за повишаване на кръвната захар и на броя на мастните клетки. Спазването на здравословен режим на хранене предпазва детето от тези рискове. Когато и възрастните в семейството се придържат към принципите на здравословното хранене, примерът им мотивира детето.

И другата крайност – ограничаването на количеството храна, има своите рискове. Детският организъм расте непрекъснато. Важно е детето да консумира храни, богати на белтъчини, зеленчуци и плодове, които доставят витамини. Тези храни не трябва да се ограничават.

Захарта – рисков фактор номер 1

Когато в организма има излишно количество захар, инсулинът го кара да трупа това количество във формата на мазнини. Деца, които консумират много шоколади, вафли, бисквити, поемат много по-голямо количество захар от необходимото. Вместо такива храни насърчавайте детето да яде плодове.

Ако в организма се създаде така нареченият затворен цикъл с участието на инсулина, се създава риск от диабет. При внасяне в организма на ново количество захар се образува съответно количество инсулин за пренасяне на захарта към мускулите и към другите нуждаещи се от захар органи. Когато се поема голямо количество захар, се образува и голямо количество инсулин. Това създава риск от претоварване на панкреаса, който произвежда инсулина. Така се стига до диабет.

Обездвижването – един от основните фактори за затлъстяването

Напълняването в детската възраст се дължи и на обездвижване. Заседяването пред компютъра или таблета, по-малко или никакви разходки навън лесно добавят излишно тегло. За да не се допусне това, един лесен и приятен начин са семейните разходки в парка, в околностите, почивки на планина.   Тренирането на спорт е също необходимо и полезно. Нека детето избере спорт, който му допада. Всеки час физическа активност е от полза.

затлъстяване при деца Снимка: https://www.livescience.com

Означава ли затлъстяването в детската възраст затлъстяване и в периода на зрялост

Бебетата са обикновено доста пухкави. Практиката е установила, че почти всички дебели бебета са отслабнали до навършване на 7-годишна възраст. Но децата на възраст от 7 години до края на тийнейджърската възраст, които са с наднормено тегло, обикновено остават с такова тегло и като възрастни.

Затова формирането на навици за правилно хранене, както и провеждането на редовни клинико лабораторни изследвания в детската възраст на деца с риск от затлъстяване са основна задача за семейството.

Препоръки за справяне с големия апетит

Детето с голям апетит трябва да се храни по-често, около 5 пъти дневно, вместо 3, за да не се стига до силен глад и поемане на прекомерно количество храна.

Децата, които предпочитат готови закуски и сладки от магазините, трябва да свикнат с правилото 80:20 – 80% от храната трябва да е приготвена у дома, а 20% да е шоколад, вафли и други подобни. Стремете се да намалите процента на купуваната навън храна.

Share Button