Кои симптоми алармират за проблеми със сърцето

Сърдечните заболявания са сред най-често засягащи съвременните хора. Начинът на живот, с малко движение, храненето с калорични и бедни на полезни вещества храни водят до затлъстяване и натоварване на сърцето. Замърсената околна среда също допринася за дискомфорт на сърцето. Тютюнопушенето също е фактор, който натоварва този важен орган.

Започват да се проявяват симптоми, които ще опишем тук. При появата им е важно лекарят ви да ви насочи към специалист и да ви изпрати за лабораторни изследвания на кръв, за да се установи състоянието на сърцето ви.

 

симптоми на проблеми със сърцето

 

Симптомите, които са типични за проблеми със сърцето

  • Бързо изморяване

Задъхването и умората дори при най-малко физическо натоварване е един от типичните признаци, че сърцето ви се затруднява.

  • Подуване

Подуването обикновено се дължи на задържане на вода. При подуване в областта на глезените трябва да се обърнете към лекар, защото това е един от симптомите на сърдечна недостатъчност.

  • Чувство на стягане в гърдите

Такова усещане може да означава, че има запушване на някоя коронарна артерия. А запушване на коронарна артерия може да причини инфаркт.

  • Замайване

Замайването може да се дължи и на други причини, но то е и сред типичните признаци на сърдечни проблеми. Причина за замайването в такива случаи е по-малкото от необходимото количество кислород, което сърцето получава от кръвта; така и другите части на тялото не получават достатъчно кислород.

  • Болки в ръцете, изтръпване и повръщане

По-често болката се усеща в лявата ръка и обхваща областта от гърдите чак до пръстите. Такава болка е класически признак на проблем в коронарна артерия. Болката и изтръпването в лявата ръка, съпроводени от повръщане, са сред типичните признаци на инфаркт.

  • Дискомфорт и болки в стомаха

Стомашните проблеми могат също да се дължат на проблеми със сърцето. Такива са гаденето, усещането на киселини и на болки в областта на стомаха. Болка и повръщане могат да бъдат дори признаци на инфаркт.

 

проблем със сърцето симптоми

 

Лабораторни изследвания, свързани с дейността на сърцето

Вашият лекар и кардиологът ще решат какви клинико лабораторни изследвания са необходими, за да установят състоянието на сърцето ви. Основните изследвания включват:

  • Липиден профил

Липидният профил се състои от изследване на нивата на няколко вида холестерол:

– общ холестерол – допустимото ниво е до 5,2 mmol/L

HDL холестерол (или така нареченият „добър“ холестерол) – изследване на липопротеини с висока плътност, които отвеждат „лошия“ холестерол от артериите и намаляват риска от натрупване на атеросклеротични плаки; нивото на HDL холестерола трябва да е над 1,0 mmol/L при мъже и над 1,3 mmol/L при жени

LDL холестерол (познат като „лош“ холестерол) – той формира отлагането на мастни вещества по стените на артериите и създава риск от инфаркт и инсулт; допустимото му ниво е под 3,4 mmol/L, а при висок риск от сърдечни пристъпи – под 1,8 mmol/L

триглицериди – те представляват складирането на калориите, които са приети с храната, но не са необходими в момента за организма; високото ниво на триглицериди е характерно про наднормено тегло; препоръчителното ниво е под 1,7 mmol/L.

  • C-реактивен протеин (CRP)

Това е протеин, произвеждан от черния дроб при нараняване или инфекция, които причиняват възпаления в организма. Възпаленията са типични за атеросклерозата. С теста CRP се установява рискът от сърдечно заболяване, дори пациентът още да не изпитва симптоми. При високо ниво на CRP рискът от сърдечно заболяване, сърдечен удар, инсулт е висок. За рискови се смятат стойности над 2,0 (mg/L).

Share Button