Тромбоцити – функция, излишък, недостиг и свързани рискове

Тромбоцитите се образуват в костния мозък и животът им продължава между около седмица и десет дни. Те определят способността на кръвта за сгъстяване (до тромб) или оставане в течно състояние. Затова са много важни при инциденти с кръвотечение – ако броят им е достатъчен, се получава съсирването, което предотвратява масивна кръвозагуба. Както повишените, така и намалените нива крият рискове.

 

изследване на тромбоцити

 

Нормални стойности на тромбоцитите, излишък и недостиг

Броят на тромбоцитите се променя непрекъснато, тъй като процесът на подновяването им е постоянен. Тези, чийто срок на функциониране е изтекъл, се отделят чрез черния дроб или чрез далака.

Границите за нормални стойности, измерени с лабораторни изследвания на кръв, зависят от възрастта и от здравословното състояние. Те имат и определени стойности при бременните жени:

  • у бебетата нормата е между 100.109 и 420.109 на литър
  • у здравите възрастни стойностите варират между 180.109 и 320.109 на литър
  • у бременните нормата е в малко по-широки граници – от 150.109 до 380.109 на литър

Повишеният брой на тромбоцитите спрямо нормата, установен в медицинска лаборатория, се нарича тромбоцитоза, а пониженият – тромбоцитопения.

 

Нормални стойности на тромбоцитите

 

На какво се дължи тромбоцитозата

Стойностите над нормата, установени в клинична лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, означават, че рискът от образуване на тромби е висок, а всеки тромб може да запуши кръвоносен съд.

Причината за такива високи стойности може да бъде или нарушено функциониране на костния мозък, произвеждащ тромбоцити, или някакво заболяване или инфекция. Проблемите, които предизвикват прекаленото производство на тромбоцити, включват прием на някои лекарства, дефицит на желязо и други. След операции и при развитие на злокачествени заболявания тромбоцитите също се увеличават над нормалните стойности.

При установяване на високи стойности, след вземане на кръв за изследване, трябва да се консултирате със специалисти, към които ще ви насочи лекарят ви. Може да се наложат и допълнителни кръвни изследвания.

Ако превишаването на нормалните стойности е малко, той ще ви посъветва да го коригирате чрез диета.

 

На какво се дължи тромбоцитопенията

Понижените нива на тромбоцитите водят до разреждане на кръвта и проблеми при кръвосъсирването, а това крие риск от кръвоизлив при нараняване.

Изследването в медико-диагностична лаборатория ДЕЛПЕМ ще установи дали имате недостиг на тези клетки. Обърнете се към нас за изследване, ако имате кървене от венците, точковидни кръвоизливи по кожата, продължително кървене дори при слабо порязване. Още един симптом за намалено тромбоцитно ниво са синините по тялото, появяващи се безпричинно.

Ако кръвоизливът е продължителен и не може да се овладее, това застрашава живота на пациента. Затова е важно навреме да се установи дали имате тромбоцитопения.

Причините за това състояние са няколко: нарушена функция на щитовидната жлеза, автоимунна реакция, алергия, недостиг на витамин В12 и някои други проблеми.

И тук при малък недостиг можете да се справите чрез подходяща диета. Трябва да изключите пикантните храни и алкохола. Препоръчваните храни са тези с високо съдържание на витамини А и С. При по-сериозен дефицит специалист трябва да ви насочи за допълнителни клинико-лабораторни изследвания. Ако дефицитът е много голям, може да се наложи извършването на кръвопреливане.

При бременните, при които тромбоцитните стойности са типично по-ниски, е много важно проследяването на нивото им, защото при сериозен недостиг може да се стигне до тежка загуба на кръв.

 

Share Button