Фактори за развитие на инсулинова резистентност и подходяща диета

Състоянието, което се определя като инсулинова ресистентност, трябва да ви накара да осъзнаете, че сте на етап, в който трябва да си направите подробни лабораторни изследвания на кръв и да започнете подходяща диета. При инсулиновата резистентност са налице рискове от развитие на диабет тип 2, както и сърдечно-съдови заболявания. За да подобрите състоянието си и да намалите рисковете за здравето, трябва да промените начина си на живот и хранене.

 

инсулинова резистентност  изследване

 

Как се стига до инсулинова резистентност

При нормално функциониране на панкреаса, който произвежда инсулин, нивото на инсулина и на кръвната захар се поддържа в обичайните граници. Производството на инсулин се увеличава след хранене. Тогава  в кръвта се повишава нивото на глюкозата, както и на аминокиселините, които са резултат от разграждането на белтъчините. За повишаването на кръвната захар могат да допринесат някои аминокиселини. При повишено ниво на глюкозата се увеличава и производството на инсулин.

Когато инсулиновите рецептори на клетките в организма започват да реагират по-слабо на стимулите, създавани от инсулина за усвояването на кръвната захар, състоянието се нарича инсулинова резистентност. Тогава, за да компенсира високото ниво на захарта, панкреасът започва да произвежда повече инсулин. Но компенсирането е прогресивно и постепенно така се развива диабет.

При изследвания в Клинична лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, показващи наличие на резистентност към инсулина, трябва да следвате стриктно препоръките на лекарите и да започнете здравословен режим на хранене.

 

Как се стига до инсулинова резистентност

 

Фактори за развитие на инсулинова резистентност

Един от основните фактори за развитието на това заболяване е преяждането. Излишъкът на храна води до натрупване на мазнини. Колкото повече излишни мазнини е складирал организмът, толкова по-малко чувствителен към инсулина става той. У хора с нормално тегло резистентността към инсулин се среща изключително рядко. При мъжете затлъстяването води много по-често до тази резистентност.

Напредналата възраст е също фактор, водещ до намалена чувствителност към инсулина, но се смята, че това е комбинирано и с по-слабата физическа активност в тази възраст. Освен това с възрастта хората губят мускулна маса и по-лесно трупат мазнини.

На трето място, както споменахме във връзка с предходния фактор, трябва да изтъкнем и недостатъчната физическа активност.

Ако установите, че лесно натупвате мазнини около талията, посъветвайте се с лекаря за изследвания за инсулинова резистентност. Основно правило е обиколката на талията да е под 80 см за жени и под 93 см за мъже. Мазнините, натрупани около талията, освобождават мастни киселини в кръвта, които при достигане до мускулите намаляват чувствителността им към инсулина.

 

Фактори за развитие на инсулинова резистентност

 

Как да се справите с резистентността към инсулин

На първо място е отслабването. Дори малка загуба на тегло се отразява благоприятно. А при отслабване с повече от 15 кг резистентността се преодолява напълно от организма.

Физическата активност е също от основно значение. С повече движения мускулите няма да складират толкова мазнини. Препоръчват се тренировки с тежести за цялото тяло, като по-резултатни от кардио упражненията.

 

инсулинова резистентност подходяща диета

 

Храненето е третият също толкова важен фактор, както първите два. Включете в диетата си повече фибри. Те не причиняват освобождаване на глюкоза, а засищат добре. Разтворимите фибри подобряват нивото на глюкозата и понижават холестерола. Те се съдържат в храни като ябълки, цитрусови плодове, боб, грах, леща. Неразтворимите фибри също влияят добре на храносмилането и се съдържат в пълнозърнестите храни, бобови, зеленолистните зеленчуци, доматите, краставиците, морковите. Консумирайте поне 400 г сурови плодове и зеленчуци дневно. От рибите полезни са мазните, като сьомга и скумрия.

Преработените храни, сушените плодове, готовите плодови сокове съдържат много захар и трябва да се изключат. 

С достатъчно физически упражнения, ходене пеша, диета с богати на фибри храни и изключване на преработени продукти, както и с редовни клинико лабораторни изследвания състоянието инсулинова резистентност може да се преодолее и така да се предотвратят и други свързани с него заболявания, като диабет тип 2.

Share Button