Хидратиране по време на вирусна инфекция и след нея

Защитата от инфекция е особено важна в съвременната рискова среда, в която се озоваваме с излизане от дома. Много често специалистите напомнят, че хората с добро здраве, които продължават да тренират и да поддържат здравословна диета, се разболяват по-рядко от коронавирусна инфекция. Важна част от доброто здраве е добрата хидратация, тоест пиенето на достатъчно вода.

Хидратиране по време на вирусна инфекция

Водният баланс в организма

Водният баланс е много важен за организма. Той представлява съотношението между количеството вода, което човек приема, и количеството вода, което се отделя чрез различни механизми.

Тъй като организмът включва две трети вода, важно е ежедневно да се приема достатъчно количество, за да се поддържа водният баланс. Водата се набавя с храната и напитките, но е важно да се пие и само вода. Количеството, необходимо за даден човек, се определя въз основа на телесното му тегло.

 

Водният баланс в организма

 

Дехидратация

Когато се приемат много малко течности, не се пие достатъчно вода, или се губят големи количества вода, организмът се дехидратира, или обезводнява. Това отслабва силите му и хора в състояние на дехидратация са в по-тежък риск от разболяване, а когато се разболеят, рисковете от развитие на усложнения се увеличават.

За свеждане до минимум на риска от инфекция с ковид и от усложнения при пациенти, които вече са развили вирусна инфекция, е важно достатъчното хидратиране – прием на достатъчно вода.

 

Дехидратация

 

Причини за дехидратация

Както вече уточнихме по-горе, основна причина за дехидратация е прием на много малко вода. Много хора приемат вода само чрез храната или чрез ежедневните кафета, а това е прекалено малко.

При диария, предизвикана от неправилно хранене или дължаща се на инфекция, обезводняването е едно от сериозните последствия.

Заболявания като захарен диабет водят до обезводняване. Затова при признаци на обезводняване лекарите назначават клинико-лабораторни изследвания за диабет.

Инфекциозните заболявания са често придружени с гадене и повръщане, при което се получава обезводняване.

Дехидратиране се получава и вследствие на масивно кожно изгаряне.

 

Причини за дехидратация

 

Ранни симптоми на дехидратация

Сухотата в устата, намаленото изпотяване дори при високи температури, чувство на слабост, главоболие, потъмняване на урината са типични признаци на дехидратиране.

При симптоми на дехидратация трябва да се вземат мерки и пациентът да започне да приема повече вода, защото могат да се получат усложнения, като увреждане на бъбреците.

При пациенти с инфекция от ковид хидратацията е важна за да може организмът да се справи с инфекцията.

 

Ранни симптоми на дехидратация

 

Почивка и прием на течности

Важно е да се осигури почивка на пациента с дехидратация, без физическа активност.

Освен вода могат да се приемат и спортни напитки, които съдържат електролити – при обезводняване организмът губи електролити.

Други подходящи напитки за компенсиране на обезводняването са бистър бульон, кокосова вода, както и домашно приготвен разтвор – вода с малко сол и захар.

Първоначално се приемат малки количества напитка, особено ако пациентът повръща или е с диария.

След като премине острата фаза на заболяването, за да се хидратира добре организмът, трябва за период от два до четири часа да се изпият 1-2 литра течност.

Напитки, съдържащи кофеин, трябва да се избягват.

Храни с голямо съдържание на вода, като диня и краставици, също помагат за преодоляване на дехидратирането.

 

Храни с голямо съдържание на вода

Share Button