Хипертонията може да се крие зад тези 5 често срещани симптоми

Експертите настоятелно предупреждават, че артериалната хипертония не трябва да се разглежда като самостоятелна болест, а по-скоро като рисков фактор, увеличаващ вероятността от развитие на сериозни сърдечно-съдови проблеми като ангина пекторис, миокарден инфаркт и инсулт. Следователно, своевременното откриване и лечение на хипертонията играят ключова роля за предотвратяване на тези опасни усложнения.

Без подходящо лечение последствията от високото кръвно налягане за сърдечно-съдовата система и други важни органи, като бъбреците, могат да имат катастрофални последици. Диагнозата на хипертония често се затруднява, тъй като хората често пренебрегват симптомите й, тъй като те често се сблъскват с други обичайни неразположения, отбелязват специалистите.

 

Хипертония

 

Сред петте често игнорирани симптома на хипертония са:

  1. Главоболие след събуждане

Усещането за главоболие, което се появява след събуждане, може да бъде индикатор за високо кръвно налягане. Повишеното кръвно налягане увеличава интрацеребралното налягане, т.е. налягането вътре в черепа. Това може да създаде дискомфорт и главоболие, особено при събуждане.

Някои хора с хипертония изпитват повишено кръвно налягане по време на сън, известно като „нощна хипертония“. Ако кръвното налягане е високо по време на сън, то може да предизвика главоболие при събуждане.

 

Главоболие след събуждане

 

  1. Замаяност

Усещането за замаяност може да бъде свързано с хипертония.

Повишеното кръвно налягане може да доведе до вазоконстрикция, т.е. стесняване на кръвоносните съдове. Този процес може да затрудни нормалния поток на кръв и да предизвика замаяност.

Хипертонията може да предизвика промени в системите за поддържане на равновесие в тялото, които играят важна роля в поддържането на баланса и координацията.

  1. Шум в ушите

Шумът в ушите, известен и като тинитус, може да бъде свързан с хипертония поради влиянието на повишеното кръвно налягане върху кръвоносните съдове и вътрешното ухо.

Хипертонията може да допринесе за повреди на чувствителните клетки във вътрешното ухо, което да причини появата на шум в ушите.

 

Шум в ушите

 

  1. Поява на ярки петна пред очите

Визуални проблеми, като ярки петна или размазване, могат да бъдат свързани с хипертонията.

Високото кръвно налягане може да доведе до разширение на кръвоносните съдове, включително тези в ретината. Този процес може да създаде усещането за светкавици или ярки петна пред очите.

В някои случаи, хипертонията може да предизвика образуването на микроемболии или микротромби в кръвоносната система, включително в съдовете на ретината.

  1. Кървене от носа

Хипертонията може да влияе на интракраниалното налягане, което е налягането вътре в черепа. Този процес може да повлияе на съдовете в областта на носа и да доведе до кървене.

Хора с хипертония често имат тънка и уязвима слизеста обвивка в носа. Това прави съдовете по-податливи към кървене.

Ако усетите някой от тези симптоми, е наложително да потърсите медицинска консултация.

Тези симптоми обаче могат да бъдат причинени и от други заболявания, така че е важно да се консултирате с лекар, ако имате някой от тях.

 

 

Кървене от носа

 

Други по-малко срещани симптоми на хипертония:

  • Болка в гърдите;
  • Силно сърцебиене;
  • Неволно потене;
  • Проблеми със съня;
  • Промени в настроението.

 

хипертония симптоми

 

Хипертонията често се нарича „тихият убиец“, защото често не причинява никакви симптоми, докато не е достигнала сериозно ниво. Ето защо е важно да следите редовно кръвното си налягане, особено ако имате рискови фактори, като наднормено тегло, тютюнопушене или семейна анамнеза за хипертония.

Ако имате високо кръвно налягане, важно е да го контролирате, за да предотвратите усложнения като инфаркт, инсулт, бъбречна недостатъчност и сърдечна недостатъчност. Контролът на хипертонията обикновено включва комбинация от лекарства, промени в начина на живот и редовно наблюдение от лекар.

Важно е да се отбележи, че тази статия има изключително информационен характер, и преди да започнете използването на диети или средства от народната или алтернативната медицина, винаги се консултирайте със своя лекар.

Share Button