Хиповитаминоза – трябва да знаем кои витамини ни липсват

Пролетта е типичен период за лесна уморяемост, която е обяснима. През зимата запасът от витамини в организма намалява и недостигът им започва да се усеща като умора. Добре е да се правят изследвания в медико-диагностична лаборатория ДЕЛПЕМ, тъй като недостигът на витамини, наричан хиповитаминоза, може да засегне и косата, ноктите, очите и други органи.

Хиповитаминоза при деца Снимка: http://www.gastromap.ru

 

Причините за хиповитаминоза

Недостигът ня няколко основни витамини причинява това чувство на непрекъсната умора и действа неблагоприятно върху организма. Освен през пролетта, у хора, които не консумират достатъчно храни, съдържащи тези витамини, също се появява хиповитаминоза.

Друга причина за изчерпването на почти целия запас от основни витамини е приемането на големи количества алкохол. У хора, в организма на които има чревни паразити, както и у хора с отстранена жлъчка, също може да се развие недостиг на витамини. Затова при рискови фактори, които могат да причинят хиповитаминоза, лекарят ви ще ви изпрати за клинико лабораторни изследвания.

Важно е да се знае кои витамини са основни за доброто състояние на организма и недостигът им води до хиповитаминоза.

изследване за хиповитаминоза снимка: http://www.aria.sumy.ua

 

Витамин А

Този витамин е важен за поддържането на здрави кости и коса. При недостига му могат да се появят проблеми със зрението, със зъбите, костите, може дори да се стигне до счупвания.  Може да се набави с консумиране на зелени зеленчуци, зеле, моркови, мед, зърнени храни. 

Витамини от групата В

Недостатъчно В12 в организма води до сънливост и уморяемост, дори депресия. Недостигът на този витамин може да доведе и до нарушения в нервната система и развитие на болестта на Алцхаймер. Консумирането на сирене, мляко, риба, месо помага за набавяне на В12. При честа уморяемост вегетарианците трябва да си направят кръвни изследвания за В12, тъй като зеленчуците съдържат много малко количество от този витамин.

В2 е още един важен витамин от тази група. Недостигът му води до рани в устата, зачервяване на езика, очите, дори анемия. Алкохолиците лесно стигат до недостиг на В2.

Млечните продукти , яйцата, бобовите и зелените зеленчуци могат да компенсират липсата на витамина.

Витамин С

И при намалено количество на този витамин се появяват рани в устата, започват болки в мускулите и други оплаквания. Магданозът, ягодите, червеното зеле, доматите съдържат достатъчно витамин С. Важно е да се правят лабораторни изследвания на кръв за този витамин, тъй като той помага за устойчивостта към редица заболявания, за здравето на зъбите и венците, намалява нивото на кръвната захар.

Витамин D

Витамин D се набавя от организма чрез излагане на слънце. Важен е за укрепването на имунитета на децата, за ставите и за костите. Най-важно е да се стои достатъчно време на слънце, тъй като това е най-добрият начин за компенсиране на недостига му. Храни като черен дроб, яйца, рибено масло също помагат за набавянето му.

Витамин Е

Намаленото количество витамин К води до зрителни нарушения, намален имунитет. Той предпазва от развитие на рак. Съдържа се в храни като орехи, тъмнозелени зеленчуци, растителни масла, слънчогледови семки.

Витамин К

Това е още един важен витамин, отговарящ за добрия имунитет. При недостига му започва и кървене на венците, от носа, могат да се появят хемороиди. Зелето, карфиолът, бобовите, зеленият чай, киселото мляко съдържат витамин К.

Тъй като много от симптомите на недостиг на важните за организма витамини са сходни, недостигът на конкретния витамин се установява чрез изследвания в лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково.

 

как се лекува хиповитаминоза Снимка: https://imom.me

 

Share Button