Холестерола – „лош“ и „добър“ и какво е значението му за здравето

Много често лекарите насочват пациентите за лабораторни изследвания на кръв, включващи изследване на холестерола. Тези изследвания включват няколко компоненти на липидния профил – „добър“ и „лош холестерол, общ холестерол и триглицеридт.

Високото ниво на „лошия“ холестерол (LDL холестерол) е неблагоприятно за здравето. Това ниво може да се увеличи както поради заболяване, така и при неправилно хранене и заседнал живот.

 

Холестерола значението му за здравето

 

Хранене с много наситени мазнини и транс мазнини повишава „лошия“ холестерол

Храните трябва да се подбират внимателно и да не включват наситени мазнини или количеството на тези мазнини да е минимално.

Наситени мазнини се съдържат в месото и в другите животински продукти, особено в субпродуктите, в яйчния жълтък. в пълномаслените млечни продукти. Но има и растителни продукти, които също съдържат наситени мазнини – такива са палмовото масло и кокосовото масло.

Транс мазнините се съдържат в тестените продукти, в пържените храни, в различните видове снакове и чипсове и в други продукти. На опаковките те са обозначени като хидрогенирани или частично хидрогенирани мазнини.

 

Хранене с много наситени мазнини и транс мазнини

 

Храни, които могат да понижат „лошия“ холестерол

За пациентите с висок холестерол, както и за всички, които искат да поддържат добро здраве, се препоръчва консумация на храни, които могат да понижат „лошия“ холестерол. Такива храни са съдържащите фибри. Тук ще посочим пълнозърнестите храни, овесените ядки, бобовите, плодовете, зеленчуците, ядките, семената.

Изследванията показват, че приемът само на около 10 грама фибри на ден допринася за понижаване на „лошия“ холестерол с до 5%.

Освен фибри трябва да се консумират и храни, съдържащи Омега 3 мастни киселини. Такива киселини има в мазните риби като скумрия, херинга, сьомга, риба тон.

Не на последно място трябва да подчертаем значението на антиоксидантите за понижаването на LDL холестерола. Те се съдържат в зехтин екстра върджин и в зеления чай.

 

Храни, които могат да понижат „лошия“ холестерол

 

Значението на начина на живот

Здравословното хранене е един от факторите за добро здраве. Диетата с ненаситени мазнини, без наситени и транс мазнини, е една от основните мерки за постигане на това.

Освен това трябва да се правят достатъчно упражнения, в дневния режим да има редовно ходене, джогинг, бягане и други двигателни дейности. Достатъчното движение допринася за понижаването на „лошия“ холестерол.

Не трябва да се успокоявате, че ако сте слаби, не сте в риск от висок холестерол. Нормалното тегло не гарантира това. А и повишаването на „лошия“ холестерол не е свързано с лесно уловими признаци. То може да се установи само с изследвания в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ.

LDL холестеролът ви може да се повиши не само ако сте в напреднала възраст. Висок холестерол се установява и у млади хора, които не се хранят здравословно и не поддържат достатъчно двигателна активност.

 

холестерол и хранене

 

Рисковете за здравето при висок „лош“ холестерол

При високо ниво на LDL холестерола той се натрупва по стените на артериите и така се образуват плаки. Артериите се втвърдяват и се затруднява преминаването на кръвта, която транспортира кислород до различните части на тялото.

Това е атеросклероза – заболяване, което е предпоставка за инсулти и инфаркти.

За избягване на рискове за здравето е необходимо следене на „лошия“ холестерол чрез чести кръвни изследвания.

 

Рисковете за здравето при висок „лош“ холестерол

 

Значението на „добрия“ холестерол

„Добрият“ холестерол (HDL холестерол) помага за прочистването на кръвоносните съдове. Освен това той транспортира излишния холестерол до черния дроб. От там този излишък се отстранява от кръвта и се намалява рискът от образуване на плаки.

 

Значението на „добрия“ холестерол

 

Значението на триглицеридите

Триглицеридите са вид мазнини, които се съдържат не само в храните. Те се срещат и в организма. При повишаването на нивото им се увеличава рискът от сърдечно-съдови заболявания.

Следенето не само на „лошия“, но и на „добрия“ холестерол и на триглицеридите е важно. Изследването им е част от липидния профил. Лекарят ви ще ви насочи за изследвания в Клинична лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, за да се установят нивата на всички компоненти в липидния профил.

Share Button