Хормонални изследвания на щитовидната жлеза

Проблемите, свързани със щитовидната жлеза, засягат голяма част от населението – около 50% от българите страдат различни проблеми, свързани с нея. Те се изразяват в различни форми. Могат да засегнат растежа, мозъка, да се отразят върху протичането на бременността, върху менструацията, и да доведат до лесно уморяване и проблеми с костите и мускулите.

 

 

Какви изследвания ще установят дали имате проблеми с щитовидната жлеза

За установяване на проблеми във функцията на жлезата трябва да си направите изследвания в  клинична лаборатория за трите основни хормона, свързани с нея: TSH, FT4 и FT3.

Може да се възползвате от промоционалните цени на хормоналните изследвания, които предлага лаборатория ДЕЛПЕМ до края на януари.

 

Зависимости между основните хормони

В организма йодът се улавя от белтъка тиреоглобулин в щитовидната жлеза. Синтезират се хормонът тироксин, познат под съкращението T4, и хормонът трийодтиронин, познат под съкращението T3. Синтезирането им се определя от тиреоид стимулиращия хормон, който се обозначава със съкращението TSH.

При високи стойности на FT3 и FT4 стойността на TSH е ниска. Това се дължи на сигнала, който се предава до хопофизата, че наличните количества хормони са достатъчни. А когато FT3 и FT4 са ниски, сигналът до хипофизата е за недостатъчни количества хормони и се отделя повече TSH.

 

Нормалните стойности на хормоните

Ако при клинико лабораторни изследвания на кръвта се установят следните стойности на хормоните, това означава, че щитовидната жлеза функционира нормално:

  • за FT4 нормалните стойности са в границите между 8,8 и 24 pmol/l
  • за FT3 нормалните стойности са между 3,0 и 8,8 pmol/l
  • за TSH нормални са стойностите в границите между 0,3 и 5,0 mU/l

 

Кога е налице намалена функция на жлезата

При  намалената функция стойностите на T4 и T3 са ниски, а стойността на TSH е повишена. Най-често причината за понижаването на функцията е автоимунното заболяване, известно като тиреоидит на Хашимото. За по-точна диагноза се налага извършването на лабораторни изследвания на антитела – antiTPO и TAT.

При умерен хипотиреоидизъм TSH е повишен, но нивата на FT4 и FT3 са нормални или съвсем леко понижени.

 

Кога функцията на жлезата е повишена

Когато при лабораторните изследвания на кръв се установи намалена стойност на TSH и повишени стойности на FT4 и FT3, това е признак за увеличена функция на жлезата, или така нареченият хипертиреоидизъм. Най-често причината за него е Базедовата болест, известна и като болест на Грейвс, но причините могат да бъдат и карцином, възлеста гуша и някои други проблеми.

изследване за базедова болест

Комбинация от висока стойност на TSH и високи стойности на FT4 и FT3

Когато при изследвания в медицинска лаборатория Делпем Хасково се установят високи стойности и на трите хормона, което се случва много рядко, се налага провеждането на допълнителни изследвания за установяване на причините.

 

Признаците за наличие на дисбаланс на хормоните

Типичните признаци на дисбаланс в хормоните, поради които се налага провеждането на изследвания в медико-диагностична лаборатория, са:

  • рязко намаляване на теглото, дори ако апетитът ви е добър
  • напълняване без основателна причина
  • сърбеж по кожата
  • окосмяване по лицето и по тялото
  • нарушения в съня
  • раздразнителност.

 

Share Button