Храната може да помогне за контролиране на хормоните

Значението на хормоните за здравето е голямо, затова при определени оплаквания се назначават хормонални изследвания. Общото състояние на организма – достатъчно сън или недоспиване, здравословно хранене или прекаляване с нездравословни и калорични грани, както и другите фактори на начина на живот, влияе и върху хормоните.

 

Кои са най-важните за здравето хормони

На първо място ще споменем хормоните на щитовидната жлеза, тъй като заболяванията при нарушения във функцията й са много разпространени. Освен тях изследвания в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, се извършват и на следните хормони: инсулин, кортизол, тестостерон, естроген.

При нездравословно хранене тези хормони се засягат неблагоприятно. Затова при определени оплаквания лекарят ви ще ви назначи хормонално изследване, а след получаване на резултати от изследванията не само ще ви предпише медикаменти, а и ще ви посъветва да промените начина си на хранене.

 

Кои са най-важните за здравето хормони

 

Щитовидни хормони

Щитовидната жлеза се нуждае от йод, за да функционира добре. Хормоните, които произвежда, са Т3 и Т4. При намалено ниво на хормоните, което е особено разпространено при жените, се проявяват признаци като уморяемост, депресия, напълняване, кожни и ставни проблеми, косопад, При наднормено високо ниво на хормоните има дефицит на йод, рязко отслабване, отпадналост.

Как можете да компенсирате дефицита с храна? Консумирайте продукти, богати на йод, ако имате завишено ниво. При ниско ниво трябва да ядете храни съдържащи селен и цинк. За селен е достатъчно да ядете до 3 ядки от бразилски орех дневно.

 

храни богати на йод

 

Инсулинът

Този хормон регулира нивото на кръвната захар. При повишаване се развива инсулинова резистентност, а след това тя може да премине и в диабет. Обърнете се към лекар за клинико лабораторни изследвания на инсулин, ако често ви се яде сладко, талията ви се увеличи, кръвното ви налягане е повишено, ако имате резултати с нисък HDL холестерол и високи триглицериди.

За да балансирате чрез храненето кръвната захар яжте повече зеленчуци, плодове, боб, леща, ечемик, киноя, овес и Омега-3 мастни риби като сардина, херинга, сьомга и др.

Избягвайте въглехидратите сутрин и ранния следобед, тъй като това са периодите от деня, когато кортизолът ви е най-висок и може да доведе до скокове на инсулина.

 

храни които регулират инсулина

 

Кортизолът

Кортизолът е хормонът, който се засяга при стрес. Последствията са повишаване на кръвното налягане и кръвната захар. Признаците включват депресия, резки пристъпи на гняв, проблеми със съня, напълняване.

Доказано е, че ограничаването на въглехидратите и мазнините при жените дори повишава кортизола. Нито една храна не може да помогне за намаляване на кортизола, но добре балансираната диетата с всички макронутриенти и микроелементи, от които се нуждаем, може да ни помогне. Здравословното хранене по време на стрес може да ни помогне да се чувстваме по-добре, като приемаме балансирани количества въглехидрати, мазнини, протеини, фибри и витамини от свежи плодове и зеленчуци.

 

храни за нормализиране на кортизола

 

Тестостеронът

Тестостеронът допринася за мускулен тонус, за растежа на костите и за общото самочувствие. При увеличаването им у жените се развива окосмяване, косопад, и при двата пола се получава акне, папиломи, депресия.

За нормализиране на тестостерона яжте храни, съдържащи цинк. Такива са зеленият фасул, тиквата, тиквените семки.

 

храни, съдържащи цинк

 

Естрогенът

Това е полов хормон, който се влияе неблагоприятно от токсините в околната среда. Признаците са подуване на корема, бързо напълняване предимно в долната част на тялото, раздразнителност, мигрена.

Полезните храни за регулиране на естрогена включват кръстоцветните зеленчуци – карфиол, броколи, както и зеленолистни зеленчуци. Тези храни имат свойството да регулират естрогена, фибрите в тях помагат за изчистване на стареещите клетки. Излишният естроген се извежда от тялото по-лесно, ако ядете кръстоцветни и зеленолистни зеленчуци.

 

храни за регулиране на естроген

 

Освен редовните изследвания в Клинична лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, погрижете се за здравето си, като промените диетата си и включите съответните храни, богати на полезни елементи. Намалената консумация на сладки храни, мазни продукти, червено месо също ще подобри състоянието ви.

Share Button