Хранене и режим при ниско кръвно налягане

Много се коментира храненето при високо кръвно налягане. С подходяща диета то може да се нормализира. Проблеми създава и ниското кръвно налягане. Когато спадне до стойност под нормалното 90/60, пациентите се оплакват от слабост, гадене, виене на свят, а сериозните последствия включват и неблагоприятни ефекти за сърдечно-съдовата система. Популярна препоръка е изпиването на чаша силно кафе, за да се повиши кръвното налягане.

 

режим при ниско кръвно налягане

 

Какво може да причини понижаване на кръвното налягане – хипотония

Сред причините за спадане на кръвното налягане под нормалните стойности са:

 • ситуации на стрес;
 • консумиране на нездравословни храни;
 • дефицит на някои хранителни вещества;
 • сърдечно-съдови проблеми – дехидратация, загуба на кръв, аномалии и възпаления, белодробна емболия и други;
 • ендокринни проблеми – ниско ниво на кръвна захар, понижена функция на щитовидната жлеза и други;
 • токсични и инфекциозни причини – например след тежко боледуване;
 • анемия;
 • прием на определени лекарства, които имат силен понижаващ ефект върху кръвното налягане.

За да се установят точните причини, лекарите насочват пациентите с хипотония за клинико лабораторни изследвания. 

 

понижаване на кръвното налягане - хипотония

 

Подходяща диета при понижено кръвно налягане

 • По-малко въглехидрати

На първо място, трябва да се избягват храни и напитки с високо съдържание на въглехидрати, защото те водят до напълняване, което е неблагоприятно за кръвното налягане. Освен това пациентите с хипотония по принцип са склонни към напълняване и богатата на въглехидрати диета ускорява натрупването на свръхтегло. При натрупване на излишни килограми лесно се стига до хипертония – високо кръвно налягане.

 • Посоляване на храните

Посоляването на храните е благоприятно за състояния на хипотония. Но тъй като прекалено много сол мове да причини хипертония, лекарите препоръчват вместо много сол да се използват подправки. Особено се препоръчва подправянето с черен пипер.

 • Храни с високо съдържание на желязо при анемия и хипотония

Ако при изследвания в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, се установи, че пациентът има анемия, която често съпътства хипотонията, диетата трябва да съдържа продукти с богато съдържание на желязо – черен дроб, спанак, бобови, царевица, овес, елда.

 • Повече плодове и зеленчуци

Пресните плодове и зеленчуци са с високо съдържание на фибри и снабдяват организма с ценни витамини и антиоксиданти. Затова трябва да присъстват евжедневно в диетата. 

Храненето трябва да е често и с малки порции. Пациентите с хипотония трябва да се хранят от 4 до 6 пъти дневно с малки количества храна.

 

Хранене при ниско кръвно налягане

 

Напитки

Кафето повишава кръвното, но ефектът му е краткотраен. Като принцип с дългосрочен ефект трябва да се поддържа добро хидратиране – с вода, чай, плодови и зеленчукови сокове.

Трябва да се избягва консумацията на алкохол. Той изтощава организма и така може да се понижи и кръвното налягане. Но има изключение сред алкохолните напитки– това е червеното вино, което е много препоръчвано при ниско кръвно.

При ниска кръвно налягане се препоръчва пиенете на солен айрян.

 

айрян при ниско кръвно

 

Физическа активност при хипотония

При хипотония поддържането на физическа активност е много благоприятно. Не само спортуването, но и ходенето пеша помага за поддържане на добра форма и нормализиране на кръвното.

 

Избягване на продължително излагане на топлина

Спа процедурите и сауната са много популярни сред почитателите на здравословния начин на живот. Но при тях организмът се излага на топлина за продължителен период и това е неблагоприятно при ниско кръвно. Неблагоприятни са и много горещите душове.

 

Достатъчно сън

Недоспиването може да причини хипотония. Затова трябва да се спи достатъчно, поне по 8 часа в денонощието. Хората с ниско кръвно имат нужда от повече сън, отколкото хипертониците.

Share Button