Храни, които помагат да запазим зрението си

Правилното хранене е важно за добро здраве. Особено важно е да се грижим за зрението си, а за това трябва не само да правим специализирана гимнастика за очите, а и да знаем кои храни помагат за запазване на зрението. Ето кои са основните храни за поддържане здравето на очите, както и важните съставки, които те съдържат.

 

Храни, които помагат да запазим зрението си

 

Яжте плодове и зеленчуци с ярки цветове

Основно правило е, че плодовете с ярки цветове са полезни за зрението. От зеленчуците веднага се сещаме за моркови, червени чушки, а от плодовете – за ябълки, ягоди, портокали и други.

 

Подбирайте храни, богати на Омега 3

Групата мастни киселини Омега 3 често се споменава във връзка със здравето. Приемът на храни, богати на Омега 3, е много важен, защото човешкият организъм не може да ги синтезира.

От храните, съдържащи тези мастни киселини, на първо място ще споменем мазните риби. Консумирайте сьомга и скумрия, за да си ги набавяте. А ако не обичате риба, можете да си набавяте Омега 3, като приемате капсули рибено масло.

Омега 3 се съдържа и в лененото семе, орехите, спанака, зехтина и други храни.

 

храни, богати на Омега 3

 

Консумирайте храни, съдържащи лутеин и зеаксантин

Лутеинът се рекламира често във вид на добавки, които подобряват зрението. Той защитава очите от вредните слънчеви лъчи и заедно със зеаксантантина са важни като пигменти на макулата. Те защитават централната част на ретината от UV лъчите. А приемът на лутеин забавя развитието на перде (катаракта).

За набавяне на лутеин яжте следните храни: боровинки, зелен фасул, спанак, зеле, моркови, ряпа, маруля, карфиол, броколи, брюкселско зеле, яйца. Консумирането на тези храни, когато не са била обработвани термично дълго време, допринася за поддържане на нивото на лутеин и зеаксантин в организма.

 

храни, съдържащи лутеин и зеаксантин

 

Яжте храни, съдържащи бета каротин

Бета каротинът се трансформира във витамин А. Това е съставка, важна за остротата на зрението. Богати на бета каротин са морковите, маслото, млечните продукти, черният дроб. Съдържа се и в тъмните на цвят плодове и зеленчуци: кайсии, праскови, пъпеши, домати и други.

 

храни, съдържащи бета каротин

 

Витамини С, D и Е

Три витамина са много важни за поддържане на добро зрение.

Витамин С защитава макулата от дегенерация и също забавя развитието на катаракта. За набавянето му консумирайте цитрусови плодове, шипки, ягоди, а от зеленчуците – чушки, зеле, броколи. Съдържа се и в копъра и магданоза.

Витамин D защитава очите от бързо стареене и влошаване на зрението. Съдържа се в яйцата, гъбите, сушените кайсии, в ядките.

Още един важен за зрението витамин е Е. Това е силен антиоксидант, който увеличава здравината на клетъчните мембрани в целия организъм. Суровите ядки, спанакът, зелето, маслините, доматите, тиквите съдържат този важен витамин.

 

храни богати на Витамини С, D и Е

 

При поддържане на диета с консумиране на храни, богати на съставки, важни за зрението, се укрепва кръвоносната система на очите и те се снабдяват с достатъчно витамини и други вещества.

Правилното хранене трябва да се съчетава с достатъчно почивка от работа на компютър, с достатъчно сън, важен за възстановяването на целия организъм. Тютюнопушенето е вредно за зрението, това е навик, от който трябва да се откажете.

Следете редовно нивата на основни витамини и елементи с изследвания в Медицинска лаборатория ДЕЛПЕМ – Хасково, и посещавайте офталмолог, за да проверявате зрението си.

 

Share Button