Цветът на урината – какво сигнализира за вашето здраве

Знаете ли, че цветът на урината се променя в зависимост от здравето и хранителните навици? Бистрата урина може да е сигнал, че пиете твърде много вода, а тъмнокафявата – че имате чернодробно заболяване. Когато има инфекции на пикочните пътища или приемате храни, съдържащи естествени или изкуствени оцветители, това се отразява също на цвета на урината.

Ето защо е добре да сте запознати какво означават различните цветове на урината и при необходимост да се свържете с лекар.

 

какво означава цвета на урината

 

Бистра и безцветна урина

Ако пиете твърде много вода, това може да промени баланса на електролитите в кръвта. Освен това ако приемате диуретици  ще установите, че уринирате по често и урината е безцветна.

Доброто хидратиране е важно за човека, но безцветната урина може да сигнализира за проблем, за които трябва да се консултирате.

Бледа и прозрачно жълта урина

Този цвят на урината обикновено е сигнал, че човек е добре хидратиран и приема достатъчно количество вода.

Тъмно жълт цвят на урината

Този цвят на урината обикновено означава, че човек трябва да приема по-голямо количество вода, защото е леко дехидратиран. Всеки човек трябва да пие дневно от 6 до 8 чаши вода в зависимост от ръста и теглото му.

Оранжева урина

Ако урината е светлооранжева, това може да означава дехидратация отново. Освен това трябва да се има в предвид, че някои витамини и лекарства също могат да направят урината ярко жълта или оранжева на цвят.

Ако урината е тъмнооранжева, обикновено човек не произвежда достатъчно количество и тя е по-концентрирана и тъмна на цвят. Това отново може да се дължи на дехидратация, както и на усилена двигателна активност или престой в горещ климат.

Яденето на някои храни като боб например също може да придаде по-тъмен цвят на урината.

Ако  се направят лабораторни изследвания на урина, може да ес открият по-високи нива на билирубин, което е признак за проблеми с черния дроб.

Тъмно кафява урина

Тъмнокафявата урина може да е признак за различни заболявания и проблеми, при които човек се нуждае от незабавно лечение.

След ядене на определени храни като цвекло, къпини, ревен, урината може да придобие червеникав оттенък.

Кръвта в урината поради инфекции на пикочните пътища също може да предизвика червено оцветяване.

Синя или зелена урина

При ядене на някои храни, които съдържат повече изкуствени оцветители може да се промени в зелено или синьо цвета на урината. Има и някои лекарства, които също биха оцветили урината в тези цветове. Понякога зелената урина може бъде също сигнал за инфекция на пикочните пътища.

Мътна урина

Когато мътната урина е съпроводена и с други симптоми като неприятна миризма, усещане за болка или парене и по-често уриниране, това може да е признак за по-сериозен проблем, за който да потърсите медицинска помощ.

Бяла или млечна урина

Една от основните причини за бялата урина е наличието на млечно вещество (хил), което се образува по време на храносмилането. Причината за неговата поява най-често се дължи на паразитна инфекция, засегнала пикочните пътища и лимфната система.

Урина при диабет

Диабетът предизвиква по-често уриниране. С увеличаване на жаждата човек уринира по-често и това води до по-бледа на цвят урина.

Урина при бременност

Поради хормоналните промени и увеличения натиск върху пикочния мехур бременните жени уринират по-често. Трябва да се следи цвета на урината, за да сте сигурни, че сте добре хидратирани през цялата бременност.

Бъбреците пречистват отпадните продукти от нашия метаболизъм, които преминават от кръвта в урината. В съставът на урината влизат различни секрети, които се влияят от това какво ядем и пием, а също и това какво е нашето здравословно състояние. Свържете се с лекар, който да ви насочи към МДЛ Делпем за лабораторни изследвания на урина, ако забележите тревожни промени в цвета, плътността и миризмата на вашата урина.

Share Button