Албумин

Цена: 4 лв.

Условия и изисквания: Пациентът трябва да даде кръв сутрин, на гладно.

Материал за изследване: Венозна или капилярна кръв

 

Албуминът е протеин, влизащ в състава на плазмените белтъци. Той се синтезира в черния дроб и се състои от аминокиселини, без въглехидрати. По-голямата част от него, около две трети, се съдържа в кръвта, а останалата е в междуклетъчното пространство.

Функцията на албумина е да пренася вещества, които са трудноразтворими във вода или неразтворими в нея: мастни киселини, аминокиселини, хормони, билирубин, както и медикаменти. Той помага за задържане на водата в кръвта, затова при дехидратиране нивото му се увеличава.

Заедно с общия белтък албуминът показва как функционират черният дроб и бъбреците, както и какво е хранителното състояние на организма.

Пониженото количество албумин може да се дължи на хронично чернодробно заболяване, други хронични и възпалителни заболявания или злокачествени заболявания, при прекалено обезводняване на организма. Изследването му се извършва за диагностициране на болестта на Крон, цьолиакия, диабетна нефропатия, чернодробна цироза, бъбречни заболявания със загуба на албумин.

Ниско ниво на албумина се получава и при неправилни диети.

Увеличаването на нивото на албумина не е признак на заболяване. Причина за него може да е  дехидратиране на организма.

Ако е необходимо да се извърши повторно изследване на албумина, трябва да е минал период от 2-3 седмици след предходното изследване.

Share Button