Атопия

Цена: 80 лева

Условия и изисквания:  Кръв се взима по всяко време

Материал за изследване: Венозна или капилярна кръв

 

Атопията е алергия, която се предава генетично, в семейството. Това е свръхчувствителност най-често към протеини.  Свръхчувствителността причинява оплаквания като екзема, конюнктивит, ринит, астма. Повечето хора не развиват дълготрайна реакция към алергени като протеини, при което се произвеждат IgE антитела.

Атопията се проявява в детската възраст. Ако и двамата родители са с атопия, рискът от развитие на атопия у децата им е от 40% до 60%. Затова се препоръчва провеждането на лабораторни изследвания у такива деца, за да може атопията да се открие рано и да се вземат мерки. У малките деца дори малко количество алергени може да причини алергичен шок.

Първите атопични реакции у децата са към хранителни алергени, например яйчен белтък, а по-нататък може да се образуват и антитела към инхалаторни алергени. Свръхчувствителността към хранителни алергени може да причини оплаквания, свързани със стомашно-чревния тракт, както и кожни оплаквания.

Свръхчувствителността към инхалаторни, т.е. вдишвани, алергени, причинява алергичен ринит.

При тестовете за атопия се откриват IgE антитела към един или към повече алергени. Това се постига с мултиалергенни тестове, като теста Phadiatop Infant. Това е тест за откриване на антитела към най-честите хранителни и инхалаторни алергени. Той е подходящ за деца до 4 годишна възраст. За по-големи деца се препоръчва друг вариант на теста, който изследва антитела за инхалаторни алергени.

При навременно провеждане на изследвания за откриване на атопия може да се предотврати развиването на бронхиална астма и на атопичен дерматит у малките деца или да се установи наличието им.

Изследването се извършва за антитела към следните хранителни и инхалаторни алергени:

  • хранителни: яйчен белтък, риба, мляко, ядки, жито, соя
  • инхалирани: тревни полени, прах, мухъл, косми от домашни любимци.
Share Button