Валпроева киселина

Цена: 20 лв.

Условия и изисквания: Пациентът трябва да даде кръв сутрин, на гладно. Препоръчва се кръвната проба да се вземе точно преди да се приеме следващата доза, за да се осигури най-ниското ниво на лекарството. Още едно изискване е вземането на пробата да е след спазване на една и съща доза за период от 5-7 дни.

Материал за изследване: Венозна кръв

 

Валпроевата киселина се използва при лечението на епилептични припадъци и гърчове. Тя се прилага самостоятелно или в комбинация с други медикаменти. Изследването на плазмената концентрация на киселината е необходимо за да се постигне оптималната доза и да се избегне предозиране.

Преобладаващото количество валпроева киселина в кръвта е свързана с протеини. Ако пациентът има уремия или е на терапия с други лекарства с афинитет към протеините, се получава по-висока свободна фракция на киселината в кръвта.

Поддържането на оптимална доза валпроева киселина е важно, тъй като и недостатъчното, и прекомерното ниво причиняват неблагоприятни последици. Киселината се метаболизира от черния дроб, а обработването й там се извършва с различна скорост за всеки пациент. Затова е трудно да се поддържа такава оптимална доза.

Затова изследването на валпроевата киселина в кръвта е важно. То е от значение и при заболявания като бъбречна недостатъчност, чернодробна недостатъчност, както и при бременни и при много възрастни пациенти, тъй като при тях свободната валпроева киселина в кръвта е непропорционално висока.

Честотата на изследванията е важна за контролиране на нивото на валпроева киселина. Интервалите между изследванията трябва да са достатъчно малки.

Тъй като при приема на валпроева киселина се наблюдават странични ефекти, като гадене и повръщане, отслабване, напълняване, двойно виждане, болки в гърба, косопад и други, изследванията на нивото й трябва да се провеждат и при оплаквания от такива странични ефекти.

 

Share Button