Директен билирубин

Цена: 4 лв.

Условия и изисквания: Пациентът трябва да даде кръв сутрин, на гладно.

Материал за изследване: Венозна кръв

 

Билирубинът се съдържа в жлъчния сок. Това е пигмент, който придава тъмножълт цвят на урината, когато се превърне в директен билирубин.

Билирубинът се образува предимно като продукт от разграждане на хемоглобина и в този си вид се нарича индиректен. Небелтъчната част на хемоглобина претърпява няколко трансформации, за да се получи индиректен билирубин. В далака билирубинът се свързва с белтъците на плазмата и преминава в черния дроб. Там се трансформира в директен билирубин, който с жлъчните сокове се отделя в червата и се извежда от организма.

Докато индиректният не се разтваря във вода, директният в водноразтворим. Друга разлика между двете форми е, че за разлика от индиректния директният билирубин се открива в урината. Той се отделя при секретирането от жлъчката и при определени заболявания води до потъмняване на урината, от тъмножълто до кафяво.

Обикновено в организма директният билирубин е до 20% от общия билирубин.

Изследването на директния билирубин се налага при жълтеница, произходът на която е неизвестен, както и при нарушена функция на черния дроб. Още едно основание за изследването на този вид билирубин е съмнение за хемолиза (разрушаване на еритроцитите).

При заболявания като вирусен хепатит, алкохолен хепатит, механична обструкция на жлъчните пътища, хемолитични анемии се налага изследване на директния билирубин.

Целта на изследването е да се установи коя част от метаболитния път е с нарушения, които предизвикват натрупване на билирубина в други органи. Заедно с изследването на кръвта трябва да се проведе и изследване на урината, за да се установи дали в нея има билирубин.

 

 

Share Button