Инфекциозна мононуклеоза

Цена: 10 лв.

Условия и изисквания: Препоръчително е изследването да се извърши сутрин, на гладно.

Материал за изследване: Венозна кръв

 

Инфекциозната мононуклеоза е заболяване, причинявано от Епщайн-Бар вирус. Заразяването става при контакт с болни от тази инфекция. Тя се предава лесно чрез слюнката и първо попада в лигавицата на орофаринкса, а след това се заразяват и В лимфоцити, които разпространяват инфекцията в организма. Клетъчният имунитет помага за справяне с атаката на вируса.

Обикновено децата прекарват заболяването без сериозни оплаквания. Младежите вдигат висока температура, кашлят, изпитват болки в гърлото, черният дроб и слезката, както и лимфните възли, се уголемяват. Може да се оплакват от гадене и повръщане.

При изследването се установяват Т-лимфоцити, които са характерни за Епщайн-Бар вирус. Левкоцитите могат да бъдат увеличени или намалени. Повишено е нивото на С-реактивния протеин. Ако черният дроб е засегнат от инфекцията, изследването установява повишени нива на чернодробните ензими.

След като човек се зарази с Епщайн-Бар вирус, той остава в организма до края на живота му, но е в латентно състояние. Ако пациентът има имунен дефицит, може да се развие лимфом.

Share Button