Калпротектин – фецес кол

Цена: 37 лева

Условия и изисквания: Два дни преди вземането на пробата пациентът не трябва да е приемал противовъзпалителни лекарства.

Материал за изследване: Фекална маса около 2 грама, която може да се вземе по всяко време на денонощието.

 

Изследването на калпротектин е високо специфично и чувствително и се използва при следните случаи:

  • при необходимост да се установи дали се касае за възпалително заболяване на червата или за синдром на раздразнено черво
  • ако е налице възпалително заболяване, с това изследване се установява степента му на активност, а също и как лечението допринася за степента на възстановяване на лигавицата
  • установява се какъв е рискът от рецидивиране на възпалителното чревно заболяване
  • когато се изследват деца, това изследване е за предпочитане, тъй като се избягват инвазивни процедури.

Състоянието на раздразнено черво е функционално състояние. Ако се налага да се установи дали оплакванията на пациента се дължат на раздразнено черво или на възпалително заболяване, като болест на Крон или улцерозен колит, другите изследвания, например това на С-реактивен протеин, не могат да послужат за разграничаване между двете. Затова се извършва и изследването на калпротектин.

Това е съставна част от цитоплазмата на гранулоцитите, която е получила названието си от това, че се свързва с калция и така клетката се предпазва от собствените си ензими.

Калпротектинът се свързва с цинка и така придобива антибактериални свойства. Затова той регулира възпалителните процеси.

Share Button