Кръвна захар

Условия и изисквания: Пациентът трябва да даде кръв сутрин, на гладно.

Материал за изследване: Венозна или капилярна кръв

 

Изследването на кръвната захар установява количеството глюкоза в кръвта, а глюкозата дава информация за това, какво е състоянието на обмяната на въглехидрати. Нормалното ниво на захарта в кръвта е съществено важно за функционирането на всички органи и на всички тъкани. Червените кръвни клетки и централната нервна система могат да получават енергия единствено чрез глюкозата. Тя е изключително необходима и за мозъчните клетки.

За поддържането на оптимално ниво на кръвната захар се грижи централната нервна система.  Редица хормони помагат за поддържането й. Сред тях особено важен е инсулинът, който се отделя от панкреаса.

Необходимо е провеждането на изследването да стане на гладно, тъй като след хранене нивото на захарта в кръвта се увеличава. За увеличаването му роля играят и заболявания като захарен диабет, при който повишаването е трайно. Някои заболявания предизвикват понижаване на кръвната захар.

Кръвната захар може да се изследва и като кръвно-захарен профил. Профилът помага за установяване на ефекта от лечението у пациенти с диабет и включва многократни измервания на захарта в кръвните проби в различни часове на деня.

Share Button