Кръвно-захарен профил

Условия и изисквания: Пациентът трябва да даде кръв няколко пъти дневно, по схема – два пъти на гладно и веднъж след хранене.

Материал за изследване: Венозна кръв

 

Кръвно-захарният профил включва измерване на кръвната захар на пациента няколко пъти през деня. Определят се точни часове, в които да се извършва изследването. За пациенти, които са в болница, измерването може да се извършва на 3 часа. Амбулаторно то се извършва преди закуска, към 8 часа, след това преди обяд, на гладно – в 12 часа, и към 15 часа, след обяда.

Изследването е необходимо при пациенти със захарен диабет и помага за определяне на лечение.

При пациенти с диабет контролът на захарта в кръвта включва:

  • изследване на захарта на гладно
  • изследване на захарта около 2 часа след хранене
  • изследване на гликиран хемоглобин.

Изследването дава възможност за проследяване на производството на глюкоза от черния дроб, както и каква е чувствителността на черния дроб към инсулина.

Съгласно множество проучвания стойността на кръвната захар, установена след хранене, зависи не само от приема на храна, но и от секрецията на инсулин и от чувствителността, която имат периферните тъкани към инсулина. Установяването на високо ниво на кръвната захар при изследването й след хранене показва риск от сърдечно-съдови заболявания у пациенти с диабет. Затова е много важно да се контролира нивото на захарта в кръвта след хранене.

Ако за изследването се използва капилярна кръв, трябва да се направят корекции в стойностите, тъй като при изследването след хранене стойността на захарта в кръвта е малко по-високо в сравнение със стойността, която се получава при изследване на венозна кръв. Тази разлика е между 20 и 25%.

Share Button