Лаймска болест IgM

Цена: 28 лв.

Условия и изисквания: Няма специални условия и изисквания, но е за предпочитане пациентът да даде кръв сутрин, на гладно.

Материал за изследване: Венозна кръв

 

При пациенти, които са били ухапани от кърлеж, се извършва изследване за лаймска болест. Тази болест се развива ако кърлежът е заразен с бактерии, които са причинителите й. Освен това рискът от заразяване се увеличава, ако кърлежът престои закрепен в тялото повече време и ако при опита за отстраняването му част от него остане в тялото.

Първоначалните оплаквания включват овално зачервяване на участъка от кожата около мястото на ухапването, както и болки в ставите, мускулите, а могат да се проявят и нарушения в сърдечната дейност.

При изследването се установява дали в кръвта на пациента има специфичните за заболяването антитела – IgM и IgG. За да има възможност за образуване на антителата, изследването трябва да се извърши най-рано един месец след ухапването. Ако изследването бъде извършено преди този срок, обикновено резултатът за антитела е отрицателен.

Антителата IgM могат да се установят в по-голяма концентрация на ранния етап от инфекцията. По-нататък те започват да намаляват.

Share Button