Магнезий

Условия и изисквания: Пациентът трябва да даде кръв сутрин, на гладно.

Материал за изследване: Венозна кръв

 

Магнезият допринася за нормалната работа на сърцето, за функционирането на мускулите и на нервите. Той е част от нуклеиновите киселини – ДНК и РНК.

С него калият и натрият достигат до клетките.

Най-голямо е съдържанието на магнезий в костите, а по-малка част се намира във вътрешността на клетките. Около 1% от цялото количество магнезий се съдържа в кръвта. Затова изследването на нивото на този елемент в кръвта не може да покаже какво е общото му количество в организма.

Изследването на магнезий се извършва обикновено заедно с изследвания на нивото на други електролити, като калций, калий, натрий, хлориди.

Ниското ниво на магнезий допринася за по-често образуване на камъни в отделителната система. Затова изследването му се препоръчва за контролиране на това.

Магнезият се изследва и при нервно-мускулни проблеми: като изтръпване, слабост, намаляване на дълбоки сухожилни рефлекси, парестезии.

Изследването се налага при оплаквания като: гадене и повръщане, виене на свят, депресия.

Ако нивото на калий и калций не се подобрява след лечение, се изследва нивото на магнезия.

Ако пациентът е със сърдечни проблеми, изследването на магнезия се извършва, за да се установи дали трябва допълнително да приема от този елемент. Ниското ниво на магнезий в организма увеличава риска от аритмия.

Share Button