Мед

Условия и изисквания: Пациентът трябва да даде кръв сутрин, на гладно.

Материал за изследване: Венозна кръв

 

Медта е микроелемент, съдържанието на който в човешкия организъм е между 100 и 150 мг. Този микроелемент е важен за здравината на костите, на съединителната тъкан и на миелиновите обвивки. Освен това медта е от голямо значение и за имунната система и за пигментацията. Мед се съдържа в белтъци и в много ензими в организма.

Тъй като този микроелемент влияе на метаболитните процеси в организма, той влияе и на съречно-съдовата и храносмилателната система. Медта участва при синтезирането на аденозин трифосфат, който осигурява енергията за организма. Затова при дефицит на мед метаболизмът може да се забави.

За транспортирането на медта в кръвта помага белтъкът церулоплазмин.

Както недостатъчното, така и прекомерното количество мед в организма води до здравословни проблеми.

Наследствено заболяване, което води до отлагане на повишено количество мед в тъканите и органите на тялото и дегенерация, е болестта на Уилсън-Коновалов. При изследвания в кръвта се открива понижено ниво на мед, а в урината концентрацията й е повишена.

Повишеното ниво на мед в кръвта и в урината се открива при хронични чернодробни и бъбречни заболявания, както и при остър хепатит. При това церулоплазминът е с нормално или повишено ниво.

При намалено ниво на медта в организма се препоръчва консумиране на черен дроб, гъби, орехи, шоколад.

При изследване на нивото на мед в организма трябва да се вземе предвид дали пациентът приема лекарства. Някои лекарства влияят на резултатите от изследването. Такива са естрогените, оралните контрацептиви и някои други.

Share Button