ОГТТ+инсулин

Условия и изисквания: След прием на 75 г глюкоза, разтворена във вода, сутрин на гладно, приета след период от 10-12 часа от последното хранене.

Материал за изследване: Венозна или капилярна кръв

 

Изследването, познато като орален глюкозотолерантен тест, или ОГТТ, е един от начините за поставяне на диагноза диабет. Този тест се извършва според изискванията на Световната здравна организация. 75 г глюкоза се разтваря в 300 мл вода и полученият разтвор се изпива бавно, в продължение на 5 минути.

За да се получат достоверни резултати, се поставят определени условия. Три дни преди изследването пациентът трябва да е спазвал следните изсиквания:

  • Консумиране на храна с минимум 150 г въглехидрати дневно.
  • Избягване на приема на медикаменти с контраинсуларен ефект: кортикостероиди, тиреоидни хормони.

Освен това пациентът не трябва да е имал температура през този 3-дневен период, а изследването на ОГТТ трябва да се извърши 10-12 часа след последното хранене. По време на самото изследване не трябва да се приема храна, може да се пие само вода. Измерването на кръвната захар се извършва на изхода и в 120-та минута. По преценка лекарят може да определи и други междинни измервания преди 120-та минута.

Съгласно класификацията на Световната здравна организация, глюкозният толеранс има 4 степени:

  • нормален толеранс
  • нарушена гликемия при провеждане на изследване на гладно
  • нарушен глюкозентолеранс
  • захарен диабет.

Изследването на инсулин също е важно за поставянето на диагноза захарен диабет. Инсулинът помага на глюкозата да навлезе в клетките на организма чрез инсулиновите рецептори. При увеличаването на нивото на кръвната захар панкреасът отделя инсулин. Ако клетъчните рецептори не могат да разпознават инсулина, глюкозата се задържа в кръвта в големи концентрации и синтезът на инсулин се увеличава, за да може тази глюкоза да се метаболизира. Това състояние се определя с термина инсулинова резистентност и се наблюдава при развитието на диабет от втори тип, дори се получава години преди появата на диабета.

За да се прецени инсулиновата резистентност, се извършва изследване на инсулин заедно с изследването на ОГТТ. Ако пациентът има диабет, нивото на инсулина може да варира в широки граници, в зависимост от типа на диабета.

Share Button