Окултни кръвоизливи

Цена: 10 лв.

Условия и изисквания: Материалът трябва да е от различни части на фецеса, които да са с големина на грахово зърно. Пробата не трябва да се взема в период на менструално или друго силно кървене. В период от 48 часа преди вземането на пробата не трябва да се приема алкохол, аспирин, или други вещества, които предизвикват дразнене на храносмилателната система. Трябва да се избягва консумацията на храни, описани по-долу.

Материал за изследване: Фецес

 

Целта на изследването на фецес е да се установи дали в изпражненията има кръв. Трябва да се спазят важни ограничения. В периода от 2-3 дни преди вземането на пробата трябва да се избягва консумацията на редица зеленчуци, плодове, червено месо. Не трябва да се приемат хранителни добавки, съдържащи желязо и витамин С.

Изследването се извършва при болки в корема, съмнения за хемороиди, колоректален рак, полипи на дебелото черво.

Когато се извършва за установяване на колоректален рак, може да се наложи неколкократно провеждане на изследването, тъй като при това заболяване кървенето не е непрекъснато. Но само изследването за установяване на окултни кръвоизливи не е достатъчно за диагностициране. За поставяне на диагноза са необходими и редица други изследвания.

Изследването е наложително и когато трябва да се установи каква е причината за наличието на анемия.

То е необходимо и за проследяване за колоректален рак у пациенти с фамилна обремененост, а също и при възрастни хора.

Окултните кръвоизливи могат да се дължат и на язва, улцерозен колит, гастроезофагиален рефлукс, болест на Крон.

Share Button