Паротит (Заушка)

Цена: 25 лв.

Условия и изисквания: Препоръчително е изследването да се извърши сутрин, на гладно.

Материал за изследване: Венозна кръв

 

Паротитът, известен повече под названието „заушка“, е инфекциозно заболяване. То засяга най-често децата и юношите до 15-годишна възраст. Заразяването става при контакт с болен от паротит. След като преболедува, човек развива пожизнен имунитет, но много рядко има случаи и на повторно преболедуване.

У заболелите се засягат околоушните слюнчени жлези, развиват се подувания от двете страни. Заболяването може да засегне и тестисите, яйчниците, панкреаса, както и други жлезисти органи.

След пубертета у около 40% от мъжете, които развиват паротит, се развива възпаление на тестисите. Може да бъде засегната централната нервна система.

Изследването за паротит се извършва за установяване на антитела – IgM и IgG. Освен у заболели пациенти тези антитела се образуват и у пациенти, които са имунизирани с протовопаротитна ваксина.

IgM антителата помагат за диагностициране на епидемичен паротит. Нивото им е най-високо през първата седмица от заболяването.

IgG антителата дават възможност да се определи имунният статус или да се проследи имунитетът след ваксиниране. Те трябва да се изследват най-рано 120 дни след ваксинирането.

Антителата след прекаран епидемичен паротит се запазват с високи стойности, а антителата след поставяне на ваксина са с ниско ниво.

Share Button