Пикочна киселина

Цена: 4 лв.

Условия и изисквания: Пациентът трябва да даде кръв сутрин, на гладно.

Материал за изследване: Венозна кръв

 

Пикочната киселина се отделя като продукт от разграждането на пурини – азотосъдържащи съединения. Естествено е в кръвта да се съдържат нормални количества от тази киселина. Тя се отделя и извежда от организма предимно от бъбреците.

Освен съдържащите се в организма пурини, които са в нормални количества, организмът може да натрупа излишък чрез консумиране на определени храни и напитки, богати на тях. Такива храни и напитки са черен дроб, дивечово месо, морски дарове, сух грах, сух боб, бира. Излишъкът от пурини предизвиква хиперурикемия, или излишък на пикочната киселина в кръвта.

Последствията от високо ниво на пикочната киселина включват:

  • подагра – заболяване с натрупване на кристали пикочна киселина в ставите и болки в ставите
  • образуване на камъни в бъбреците, тъй като бъбреците не успяват да извеждат излишъка от пикочна киселина от организма.
  • псориазис
  • чернодробна недостатъчност

Оплакванията, при които се налага изследване на пикочната киселина, са свързани основно със заболяването подагра и включват:

  • болки в ставите и подувания
  • зачервена, лъскава и топла кожа около ставите.

Освен консумацията на богати на пурини храни и напитки причина за високо ниво на пикочната киселина могат да бъдат заболявания на кръвта – анемии, левкози, лимфоми, миеломи, повишена функция на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм), и други.

Важно е да информирате лекаря, който ви изпраща за изследване на пикочната киселина, ако приемате лекарства, тъй като някои от тях също могат да причинят високо ниво на пикочната киселина – например аспирин.

Share Button