Ревма Фактор скрининг

Цена: 9 лв.

Условия и изисквания: Няма специални условия или изисквания.

Материал за изследване: Венозна кръв

 

Ако пациентът изпитва болки в ставите и има отоци в тях, ако сутрин се оплаква от скованост в ставите, която продължава повече от 30 минути, е препоръчително да се проведе изследване на така наречения ревматоиден фактор.

Ревматоидният фактор е антитяло, което се произвежда от имунната система. Обикновено ревматоидните фактори са от клас IgM, но могат да бъдат и от класове IgG и IgA.

У пациенти с ревматоиден артрит нивото на ревматоидния фактор се увеличава в повечето случаи. Изследването на този фактор може да помогне за ранно диагностициране на предразположеност към ревматоиден артрит, няколко години преди да започнат оплакванията.

Освен при ревматоиден артрит повишено ниво на ревматоидния фактор може да се установи и при други автоимунни заболявания, например синдром на Сьогрен.

Но изследването не винаги помага за правилна диагностика. И у здрави хора може да се установи повишено ниво на ревматоидния фактор, и обратното – у хора, страдащи от автоимунно заболяване, може да се получат нормални нива при изследване на този фактор.

Ако пациентът няма повишено ниво на ревматоиден фактор, това състояние се нарича серонегативност, а ако нивото на фактора е повишено, състоянието се нарича серопозитивно.

Когато трябва да се установи с точност дали диагнозата е ревматоиден артрит, се налага извършването и на допълнителни изследвания, като С-реактивен протеин, антинуклеарни антитела, скорост на утаяване на еритроцити.

Share Button