Серумно желязо

Условия и изисквания: Пациентът трябва да даде кръв сутрин, на гладно.

Материал за изследване: Венозна кръв

 

Желязото е един от най-важните микроелементи, които обуславят нормалните функции в човешкия организъм. За да се пренася в организма спомага протеинът трансферин, който се произвежда от черния дроб.

Желязото влиза в състава на хемоглобина и се използва за производство на червени кръвни клетки – еритроцити.

Освен това желязото е елемент, който участва в образуването на някои протеини и ензими.

Значението на желязото за редица важни процеси в организма налага изследването му в кръвния серум. Чрез това изследване се установява нивото на желязото, което се пренася чрез кръвта. То е важно за диагностициране на различни анемии.

При понижаването на нивото на серумното желязо се налага да се използват железните депа в организма. Но при продължителен дефицит на желязо се получава желязодефицитна анемия. Симптомите й са честа умора, слабост, главоболие, а в по-тежките случаи – виене на свят, задушаване, болки в областта на гърдите. У децата тази анемия може да предизвика и познавателни увреждания.

Ако нивото на серумното желязо е по-високо от нормалното, то може да предизвика увреждане на някои органи – сърце, черен дроб, панкреас. Нивото на желязото се повишава в голяма степен при много чести кръвопреливания, или при използване на препарати с желязо – чрез вливане или чрез инжектиране.

За точна диагностика освен серумното желязо е необходимо провеждане и на други изследвания.

Share Button